Ημέρα διπλής εορτής και χαράς για τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ήταν η 25η Δεκεμβρίου 2019.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και, κατά τη διάρκεια αυτής, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, εψηφισμένου Επισκόπου Μελόης, ο οποίος έλαβε το όνομα Αιμιλιανός, προς τιμήν του πνευματικού του πατρός, μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιερείς: Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Μιλητουπόλεως, κ. Ιάκωβο και από τον Επίσκοπο της Ρουμανικής Εκκλησίας στην Αυστραλία κ. Μιχαήλ, ενώ παρόντες ήταν και οι εψηφισμένοι Επίσκοποι Κυανέων κ. Ελπίδιος και Σινώπης κ. Σιλουανός, καθώς και πλειάδα κληρικών από όλη την Αυστραλία.
Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του, Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίγκιζα. Παρέστησαν, επίσης, και με περηφάνια παρακολούθησαν τη χειροτονία, μέλη της οικογένειας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού.
Στην ομιλία του, πριν από τη χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος αναφέρθηκε αρχικά στον συνεορτασμό των Χριστουγέννων και της Πεντηκοστής, ήτοι της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού και της επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος, διακρίνοντας πρόκειται για ένα ξεχωριστό δώρο για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. «Χαιρόμαστε και δοξολογούμε από τα μύχια της υπάρξεώς μας τον Τριαδικό Θεό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, «για αυτή τη μεγάλη ευλογία και ξεχωριστή χαρά να συνεορτάζουμε σήμερα, εδώ στην πέμπτη ήπειρο, τα ανερμήνευτα της Γεννήσεως και τα παράδοξα της Πεντηκοστής, αναφωνούντες “Δόξα τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι”».
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε πατρικές παραινέσεις και συμβουλές στον νέο Επίσκοπο, προτρέποντάς τον να διακονήσει την Εκκλησία με ταπείνωση και αγάπη. «Αυτές οι δύο αρετές συνθέτουν το κήρυγμα κατά του θανάτου και διακηρύσσουν τρανότατα ότι ο γεννηθείς Χριστός είναι όντως ο αρχηγός της ζωής», υπογράμμισε. «Η προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε τον πόνο, την φθορά και τον θάνατο», επισήμανε, «είναι μια από τις τραγικότερες, αλλά παράλληλα και μια από τις πιο ευλογημένες εμπειρίες μας. Γίνεται οδύνη για τον άνθρωπο η μέριμνά του να μην πεθάνει, να μη γεράσει, να μην αρρωστήσει, να μην πονέσει. Και, αντίστοιχα, μεταποιείται σε μεγάλη ευλογία ο αγώνας του ανθρώπου όταν αγκαλιάζει τον πόνο και αποδέχεται τον θάνατο σαν το γεφύρι που θα τον περάσει στην απέναντι όχθη. Εκεί όπου μας περιμένει ο Θεός για να τον δούμε “πρόσωπον προς πρόσωπον”. Όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας και κυρίως η αρχή και το τέλος, η Γέννηση και η Πεντηκοστή, μας προσανατολίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Να υπερβούμε τον φόβο του θανάτου και να περάσουμε με χαρά στην απέναντι όχθη της αιωνιότητας. Σε παρακαλώ, λοιπόν, και παράλληλα σε προτρέπω πατρικώς κατά την Αρχιερατεία σου μην ασχοληθείς με την ωραιοποίηση της καθημερινότητας του ανθρώπου. Αυτήν τη μέριμνα άφησέ την στους σύγχρονους μάγους, στους ψευδοδιδασκάλους της πίστεως, σε αυτούς που εν ονόματι της ελευθερίας τα ισοπεδώνουν όλα. Η δουλειά σου δεν είναι να κάνεις καλούς ή κακούς ανθρώπους, αλλά να μαθαίνεις τους ανθρώπους να νικούν τον θάνατο και τον φόβο για την απέναντι όχθη».
[irp posts=”539403″ name=”3.000 πιστοί έψαλαν τα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στη Μελβούρνη”]
Με εμφανή τη συγκίνησή του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στον λόγο για τον οποίο επέλεξε η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Μελόης να τελεστεί την ημέρα των Χριστουγέννων. Όπως υπενθύμισε, πριν από 46 χρόνια, τα Χριστούγεννα του 1973, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, είχε χειροτονηθεί Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ακολούθως, ευχήθηκε στον νέο Επίσκοπο «η κοινή αυτή επέτειος να σε συνδέει πνευματικά, τώρα και πάντοτε, με τον μεγάλο Πατριάρχη μας και με την “άρχουσα και πάσχουσα” Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στης οποίας την ιεραρχία από σήμερα συγκαταλέγεσαι».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος δήλωσε βέβαιος ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας. Απαριθμώντας τα πολλά πνευματικά χαρίσματα και τα προσόντα, που διαθέτει, τον παρακάλεσε όλα αυτά να τα χρησιμοποιήσει για τη δόξα του Θεού και για την πρόοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, παροτρύνοντάς τον, ταυτόχρονα, να ανταποδώσει τη δωρεά και τη χάρη της αρχιεροσύνης που έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο, με την υπακοή του, την πιστότητά του και την προάσπιση των ιερών συμφερόντων του Οικουμενικού Θρόνου.
Από την πλευρά του, ο χειροτονηθείς Επίσκοπος εξέφρασε αρχικά τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και προς τους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο, για την ομόφωνη εκλογή του. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο και ενθυμούμενος ότι εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την ημέρα της εις Κύριον εκδημίας του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, καθώς και ότι αφίχθη στην Αυστραλία την ημέρα του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που τότε σκέφθηκα, ήταν πως έπρεπε να σας εμπιστευθώ». «Την εμπιστοσύνη μου στο δικό σας πρόσωπο ευθύς εξαρχής συνόδευσε και ο σεβασμός για το μέγεθος της δικής σας αγάπης στο ανθρώπινο πρόσωπο», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο πηγή εμπνεύσεως και πρότυπο μιμήσεως.
Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκινήσεως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός έλαβε την αρχιερατική μίτρα και τη ράβδο από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, ενώ οι πιστοί ακατάπαυστα και με ενθουσιασμό αναφωνούσαν «Άξιος».