Την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ελευθερίου Γεροβασίλη τέλεσε, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πέρθη, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών από όλη την ήπειρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής: “Κατά την Θεία Λειτουργία και την Χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νουθετήριο λόγο του, προς τον νέο Διάκονο να έχει έτη πολλά και άλυπα, ωστόσο, ανέλυσε θεολογικά το φαινόμενο της λύπης, σημειώνοντας με τον εμπνευσμένο λόγο του τα εξής: «Σήμερα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, όλοι οι αγαπητοί μας αδελφοί και φίλοι, οι συγγενείς σου και οι πιστοί της Εκκλησίας μας θα σε χαιρετήσουν και θα σου δώσουν πολλές ευχές. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να δεχθείς μία επιπλέον ταπεινή, αλλά γεμάτη πατρική αγάπη, ευχή κι από μένα: τα υπόλοιπα χρόνια που θα σου χαρίσει ο Θεός να είναι άλυπα. Για να κατανοήσεις, όμως, το βάθος και την ουσία αυτής της ευχής, επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω τι σημαίνει λύπη.
Λύπη σημαίνει αθυμία. Το ουσιαστικό αθυμία προέρχεται από το στερητιθκό «-α» και τη λέξη «θυμός». Αθυμία σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη ενδιαφέροντος. Αθυμία σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι γύρω μας και μέσα μας, που να μας δημιουργεί ενθουσιασμό και να μας ικανοποιεί. Η λύπη ή αθυμία είναι μια εσωτερική κατάσταση, που δημιουργείται, όταν δεν γίνεται αυτό που νομίζουμε, αυτό που θέλουμε, όπως το θέλουμε και όταν το θέλουμε.
Η λύπη, επομένως, προέρχεται από το θίξιμο του εγώ μας. Λύπη ή πικρία δεν προξενείται μέσα μας, επειδή ο άλλος μας έκανε κάποιο κακό, αλλά επειδή εμείς αισθανόμαστε θίξιμο, προσβολή, εμπάθεια, γιατί δεν έγινε αυτό που θέλαμε ή αυτό που είχαμε προγραμματίσει. Η λύπη είναι κλείσιμο στον εαυτό μας, είναι κατάσταση εγωπάθειας, εσωστρέφεια και απομόνωση. Με άλλα λόγια, η λύπη είναι μια μορφή απογοήτευσης, επειδή δεν γίνεται το θέλημά μας, πράγμα που σημαίνει πως, όταν κάποιος επιμένει να γίνονται όλα κατά το θέλημά του, μοιραία θα λυπάται συνεχώς. Κάθε λύπη είναι χωρισμός από το Θεό και τον πλησίον.
[irp posts=”525176″ name=”Στη Δυτική Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (ΦΩΤΟ)”]
Λέγοντάς σου, λοιπόν, αγαπητέ μου Ελευθέριε, να είναι η ζωή σου χωρίς λύπη, εννοώ να μην προγραμματίζεις εγωιστικά, να μην πιστεύεις στις δυνάμεις σου και στα χαρίσματά σου περισσότερο από όσο πιστεύεις στη χάρη και στην πρόνοια του Θεού. Να μη θέλεις να επιβάλλεις τη γνώμη σου. Να μην επιμένεις να γίνεται το θέλημά σου. Να μην επιδιώκεις το φαίνεσθαι. Να μην επιδιώκεις να νικάς. Άσε τους άλλους να νικούν.
Όλα αυτά, αγαπητό μου παιδί, θα σου χαρίσουν την κατά Χριστόν ελευθερία, μια κατάσταση που τόσο πολύ ταιριάζει και με το όνομά σου, με το όνομα Ελευθέριος. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής, που θα σου χαρίζει την πραγματική χαρά και θα σε απομακρύνει από κάθε μορφής λύπη». Ο νέος Διάκονος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θεό για το γεγονός της προσωπικής του Πεντηκοστής και, ασφαλώς, την υιική του ευχαριστία προς τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο για το δώρο της χειροτονίας. Ο νέος Διάκονος Ελευθέριος θα διακονήσει στην Πέρθη και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης”.