ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο.
Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστο Καρρά, με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας του και την αναχώρησή του από την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, απένειμε στον Έλληνα διπλωμάτη τον Αργυρό Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην Ομογένεια και της αγαστής συνεργασίας του με την τοπική Εκκλησία.
Κατά την προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσωπικότητα, όσο και την προσφορά του κ. Καρρά στον Ελληνισμό του Σύδνεϋ και ευρύτερα της Νέας Νοτίου Ουαλίας, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανταπόκρισή του ως επικεφαλής της προξενικής αρχής στις προκλήσεις που ανέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας την τελευταία διετία.
Μνημόνευσε δε την πολύ καλή συνεργασία που είχε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει εγκάρδιες ευχαριστίες και προς την κ. Κάτια Γκίκιζα, σύζυγο του κ. Καρρά και επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Αυστραλία, η οποία επίσης θα αναχωρήσει από την πέμπτη ήπειρο στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε αμφότερους να έχουν επιτυχημένη πορεία στη ζωή και στη διπλωματική τους σταδιοδρομία, ενώ τους απηύθυνε την παράκληση να μην ξεχάσουν την Αυστραλία, όπου κι αν βρίσκονται, διαβεβαιώνοντας ότι η πόρτα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα είναι πάντοτε ανοιχτή για εκείνους, όσο και για τα παιδιά τους.
Αντιφωνώντας, ο Γενικός Πρόξενος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή που επιφύλαξε στο πρόσωπό του, όσο και στον θεσμό που εκπροσωπεί, ενώ εξέφρασε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που τον διακατέχουν, για την αγαστή σχέση που είχε αναπτύξει τόσο προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και συνολικά με τους Επισκόπους και τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Επισημαίνοντας δε ότι στους Αντίποδες βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα και δυναμικότερα κομμάτια της Ελληνικής Διασποράς, ο κ. Καρράς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου να ανταποκριθεί με επιτυχία στην πνευματική καθοδήγησή του.
«Είναι βέβαιο ότι οι αρετές που επιδείξατε στα τρία χρόνια της μέχρι τώρα ποιμαντορίας σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής σας, στην ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς και των πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών της Ορθοδοξίας, στην εκπλήρωση των προσδοκιών που έχει εναποθέσει στο πρόσωπό σας το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το πολυπληθές ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
Περαιτέρω, ο απερχόμενος Γενικός Πρόξενος ευχήθηκε ολόψυχα στον Αρχιεπίσκοπο να έχει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση «επ’ αγαθώ της Μητέρας Εκκλησίας, του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του Ελληνισμού και της Αυστραλίας», ενώ κλείνοντας δήλωσε με συγκίνηση πως για τον ίδιο «ήταν χαρά, τιμή και προνόμιο να είμαι γι’ αυτά τα πέντε μέλος της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας του Σύδνεϋ και θα συνεχίσω να νιώθω μέλος της για το υπόλοιπο της ζωής μου».
Σημειώνεται ότι, πρωτύτερα, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος είχε μιλήσει στο πολυπληθές εκκλησίασμα για την εορτή της Συνάξεως της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, περιγράφοντας την ανεύρεση της εικόνας Της από έναν ευσεβή βοσκό στα Κύθηρα, καθώς και το θαύμα της ιάσεως του παραλύτου, το οποίο επιτέλεσε η Θεοτόκος.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Παναγία αναπαύεται στις καρδιές των απλών, ταπεινών και συνετών ανθρώπων», ενώ επικέντρωσε και στη μυρτιά, ως σύμβολο της νίκης και της δόξας, για να σημειώσει τη διάκριση ανάμεσα στην κοσμική έννοια της «νίκης» και στη «νίκη» όπως την εννοεί η Ορθόδοξη Εκκλησία. Για έναν Ορθόδοξο Χριστιανό, όπως εξήγησε, η νίκη δεν αποτελεί αυτοσκοπός σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά ως τέτοια θεωρείται η επιτυχία και τελικά η σωτηρία του πλησίον.
Υπενθύμισε, εξάλλου, τα λόγια του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα: «Ημείς νικώμεν, νικώντων των άλλων», παρατηρώντας ότι αυτή την έννοια της νίκης μπορούμε να τη διακρίνουμε και στη ζωή της Παναγίας μας.