Μια ξεχωριστή τιμή για έναν από τους καλύτερους σεφ, από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος.
Ἐντιμότατε Chef,
Ὥς γνωστόν, θὰ μποροῦσε κανεὶς νὰ διακρίνει στοὺς “βαναύσους”, τοὺς ἐπαγγελματίας, μερικὲς διακρίσεις, ὅπως τοὺς ἔχοντας εἰδικὴν μόρφωσιν σὲ τεχνικὲς σχολὲς ἢ κοντὰ σὲ διαπρεπεῖς μαστόρους, χωρὶς τοῦτο ἀξιολογικὰ νὰ βαρύνει καὶ πάντοτε, καὶ τοὺς μὴ τοιούτους καραγκιόζηδες, ποὺ ζοῦν καλῶς! ἀπὸ τὴ δικτυακὴ διαφήμιση καὶ τὸ show καὶ πλεονάζουν στὴν ἐποχή μας.
Ὁ ὅρος ὀψοποιός σημαίνει τὸν ἐδεσματοποιόν, ἐνῶ ὁ τοῦ ἐτραρίου εἰς τὸ Βυζάντιον τὸν ζαχαροπλάστην, πράγματα τὰ ὁποῖα παρὰ τὴν τεχνικὴν ἱκανότητα, προϋποθέτουν μαγγανεύουσαν φαντασίαν καὶ ἀγάπην.
Καὶ σύ Ἰωάννη Chef, πρέπει νὰ εὐχαριστεῖς τὸ Θεὸ ποὺ σὲ ἀξίωσε νὰ διαπρέψεις στὸ μετερίζι σου, δίχως γλυψίματα καὶ κολακεῖες, ἀλλὰ μὲ σκληρὴ δουλειά. Γεννήθηκες στὴ Χαλκηδόνα καὶ τὴν πρώτη μαθητεία σου στὸν τομέα αὐτὸ εἶχες κοντὰ στὸν πασίγνωστο σεκερτζῆ θεῖο Τοτό, (Ankara Pastanesi), ποὖχε τὸ “σπηλαιῶδες” ἐργαστήρι του στὸ Τσαρσὶ τοῦ Καδήκιοϊ. Ἐκεῖ ἀνέβαζες καὶ κατέβαζες πάνω στὴ “γκλάβα” σου καὶ λαμαρίνες ἀπὸ τὴ σκάλα τοῦ Χάροντα, σὰν τοὺς σιμιτζῆδες τῆς πατρίδος σου εὐάνδρου Ἠπείρου. Δηλαδὴ ξεκίνησες ὅπως λένε ab ovo (çekirdekten).
Σπούδασες Μαγειρικὴ (Μαγ.) καὶ Ζαχαροπλαστικὴ (Ζαχ.) στὶς φημισμένες Σχολὲς Lenôtre καὶ Cacao Barry τῆς Γαλλίας καὶ στὸ ξενοδοχεῖο Meridien τῶν Παρισίων.
Ἐργάσθηκες ἀπὸ τὸ 1957-2008 δηλαδὴ ἐπὶ μισὸ ὁλόκληρο αἰῶνα, σὲ ζαχαροπλαστεῖα τῆς Πόλης, στὸ Hilton Ἀθηνῶν (ὡς Ἀρχιζαχαροπλάστης) (Ἀρχιζ.), στὴν τροφοδοσία ἀεροσκαφῶν Mariott (Ἀρχιζ.), τὸ Ζαχαροπλαστεῖο Παπασπύρου, περίφημου γιὰ τὶς παμπόνηρες καζοῦρες του (Ἀρχιμάγειρας) (Ἀρχιμ.), Ἀρχιζ. καὶ Πράπα καὶ τὸ ξενοδοχεῖο Meridien (NIV) τοῦ Βαρδινογιάννη (Ἀρχιζ. καὶ 2ος Ἀρχιμ.).
Έκανες εβδομαδιαίες παρουσιάσεις της Ελληνικής Κουζίνας και Ζαχαροπλαστικής στα Τίρανα, τη Βαρσοβία, το Ζάγκρεμπ και τη Λουμπλιάνα.
Διετέλεσες Καθηγητής σε σεμινάρια Ζαχ. της Ένωσης Καταστημαρχών (Γ.Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) Αθήνας, Λαμίας, Κρήτης και συνιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Nouvelle Gastronomie στο Π. Φάληρο. Εργάστηκες στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace (Αρχιζ.), ως εμπειρογνώμων για τη δημιουργία προφίλ του ζαχαροπλαστείου Γ.Ε.Σ.Ε.Β.Ε., Καθηγητής Ζαχαροπλαστικής στη Σχολή Le Monde, στο Floka (Τμήμα Ερεύνης και Ανάπτυξης, Executive Chef) και τεχνικός σύμβουλος στα καταστήματα Kahve Dünyası και Baylan στην Πόλη.
Έλαβες τα βραβεία: 3ο Πανελλήνιο, 6ο Παγκόσμιο Μαγ.–Ζαχ., Φιναλίστ στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ζαχ. – Μαγ. των Παρισίων, 1ο Πανελλήνιο Σοκολατοποιίας Cacao Barry, 1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικής Ζαχ. και 1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχικής Ζαχ. στο 1ο Γαστρονομικό Σαλόνι του Chefs Club, το βραβείο Νέων Γεύσεων και Συλλογικής Εργασίας στο 2ο Πρωτάθλημα Ζαχ. στο Μιλάνο, συμμετείχες στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζαχ. στη Στουττγάρδη. Έλαβες το χάλκινο Μετάλλιο Σοκολατοποιίας στο παραπάνω Club.
Είσαι επαγγελματικό μέλος διαπρεπών Οργανισμών, όπως της Chaîne d’ Rotisseurs, μέλος της Ordre Mondial Gourmet Degustateurs της Γαλλικής Ακαδημίας Brillat Savarin, της Λέσχης Αρχ. της Ενώσεως Euro-Toques, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Σωματείων Καταστημαρχών Αθηνών και της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, μέλος και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Ζαχ., μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γαστρονομικής Zαχ. στη Λυών, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στον Παγκυπριακό Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Ζαχ. και Αρτοποιίας στη Λευκωσία, μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο 1ο Γαστρονομικό Σαλόνι του Chefs Club και Αναπληρωματικό μέλος Διοικητικής Επιτροπής ΙΚΑ Αμφιθέας ως εκπρόσωπος των εργατών.
Συγκινητική ήτο η επίσκεψις της Λέσχης Αρχιμ. στον Οικουμενικό Πατριάρχη το 2004, οπότε οι αστυνομικοί ειδόντες τα διάσημά σας ηρώτων: Ποίοι είναι οι “Πατριάρχαι” αυτοί;
Η Ι. Μητρόπολις Χαλκηδόνος εκτιμώσα τας μακροχρονίους λαμπράς ταύτας υπηρεσίας και επιδόσεις της Υμετέρας Εντιμότητος, απεφάσισεν όπως Σας απονείμει το Οφφίκιον του Μαίστορος (Αρχιοψοποιού–Ετραρίου) εις επιβράβευσιν Υμών. Ευχόμενοι δε επί τούτοις παν από Κυρίου αγαθόν δι’ Υμάς και την οικογένειαν Υμών, απονέμομεν ολόθυμον την αρχιερατικήν ημών ευλογίαν.
Οι δε έχοντες ώτα ακούειν, ακουέτωσαν (Μαρκ. 5, 9).
Άξιος