του Νίκου Μαγγίνα
Για ενδέκατη φορά ευλογήθηκαν εφέτος του Κερατίου τα ήδη αγιονέρια με τον καθαγιασμό των Υδάτων ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων. Στο Φανάρι τελέστηκε λαμπρή Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία. Προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος στο τέλος της Δοξολογίας τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος, Περγάμου Ιωάννης, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Ικονίου Θεόληπτος, Προύσης Ελπιδοφόρος και Κυδωνιών Αθηναγόρας.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρ. Υπουργός, Βουλευτής Καβάλας και Άρχων Οφφικίαλος του Θρόνου Γεώργιος Καλαντζής. Παρέστησαν, επίσης, Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης μαζί με τη σύζυγο του, κυρία Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κυρία Έλενα Ράπτη, ο Άρχων και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, ως εκπρόσωπος των Αρχόντων στην Εορτή καθώς και άλλοι Άρχοντες και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού που συνέρρευσαν για να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Θείας Επιφανείας στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, οι επίσημοι και οι προσκυνητές, εν πομπή, μετέβησαν στην αποβάθρα του Φαναρίου όπου με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε εκεί σύντομη ακολουθία, μέρος του Μεγάλου Αγιασμού. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έρριψε τον Τίμιο Σταυρό στα παγωμένα νερά του Κερατίου. Περισσότεροι από 20 νέοι – αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά – από την Πόλη και την Ελλάδα, περίμεναν υπομονετικά στα τρία πλοιάρια που έπλεαν απέναντι από την αποβάθρα. Αψηφώντας το δριμύ ψύχος και έχοντας θωρακισθεί με πίστη και προσήλωση στις αξίες και στα ιδανικά του Γένους μας βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κερατίου κόλπου. Τελικά τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο Λουκάς Κοκκίνης από την Αλεξανδρούπολη προς τον οποίον ο Οικουμενικός Πατριάρχης χάρισε ως ευλογία για την επιτυχία του αυτή ένα χρυσό Σταυρό ενώ μοίρασε σε όλους τους νέους που συμμετείχαν αναμνηστικά ενθύμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Για μια ακόμη φορά, χάρις στην ισχυρή πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος καθιέρωσε το έθιμο της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του Φαναρίου, το 2003, πραγματοποιήθηκε η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και σε άλλα σημεία της Πόλης. Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στις ακτές του Βοσπόρου και συγκεκριμένα στο Νιχώρι, από τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο και στο Τσεγκέλκιοι, της ασιατικής πλευράς, από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο. Επίσης και στη Προποντίδα καθώς το ίδιο έθιμο ακολουθήθηκε στο προάστιο του Αγίου Στεφάνου από τον οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Απόστολο και στο νησί της Αντιγόνης από τον Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο.
Τα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης της Τουρκίας ασχολήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Φανάρι ενώ και η Θεία Λειτουργία και ο Αγιασμός των υδάτων καλύφθηκαν σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ3.
Συγκινητική ήταν η προσέλευση μεγάλου αριθμού πιστών οι οποίοι κατέκλυσαν τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να συμμετάσχουν στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία αλλά και για να συνοδεύσουν τον Πρώτο της Ορθοδοξίας στην πιστή τήρηση ενός εθίμου της παράδοσης μας που λόγω συνθηκών διεκόπη κατά το παρελθόν, για πολλά χρόνια, και το οποίο όμως τελικά ξανάζησε και αναζωογονεί ευλογητικά τα ύδατα της Πόλης, ανακαινίζει τις ιερές συνήθειες μας και ξεδιψά και αγιάζει τους προσκυνητές της Μεγάλης Εκκλησίας.