«Με την πρεσβεία και με τη βοήθεια της Παναγίας μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ετούτη τη δοκιμασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη Δοξολογία τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Εντούτοις, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος εκφώνησε το κήρυγμά του κανονικά, απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω του διαδικτύου.
Στην εισαγωγή του λόγου του, ο Αρχιεπίσκοπος επικέντρωσε στο απόσπασμα από το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται». Όπως εξήγησε, μετά από την πτώση του Αδάμ και της Εύας, που οδήγησαν όλο το ανθρώπινο είδος έξω από τον Παράδεισο και μακριά από τον Θεό, η Υπεραγία Θεοτόκος, η «δεύτερη Εύα», ήταν αυτή που, με την υπακοή της στο θέλημα του Θεού, έγινε η αφορμή για να δει και πάλι όλο το ανθρώπινο γένος την είσοδο του Παραδείσου.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε τη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας με την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Πολλές φορές διερωτώμεθα», παρατήρησε, «πώς είναι δυνατόν ένας λαός πολύ ολιγότερος αριθμητικά, ένας λαός ο οποίος δεν είχε πλούτο, ένας λαός ο οποίος δεν είχε τον επιστηριγμό των μεγάλων δυνάμεων, ένας λαός ο οποίος δεν είχε οργανωμένο στρατό, να εξεγέρθηκε και να κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του». «Η απάντηση βρίσκεται στο πρόσωπο το οποίο σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει, που είναι η Παναγία μας», έσπευσε να επισημάνει, προσθέτοντας ότι «όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της Παναγίας. Διότι η Παναγία μάς στήριξε, η Παναγία μάς βοήθησε, η Παναγία μάς σκέπασε, η Παναγία μάς προστάτεψε και μας καθοδήγησε στο να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας και κρατική οντότητα».
Στο σημείο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος υπενθύμισε ότι οι αγωνιστές του 1821, όταν σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης, ορκίστηκαν να αγωνιστούν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Ανέτρεξε, μάλιστα, σε μια ομιλία που εκφώνησε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μετά από τη σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους, όπου επί λέξει ανέφερε: «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος». «Αυτή η πίστη είναι, τελικά, που μας έδωσε την ελευθερία», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «αυτή η πίστη είναι που σήμερα μας κρίνει για το πώς πορευόμαστε εμείς και για το αν τελικώς τιμήσαμε τους αγώνες των προγόνων μας και αν σεβαστήκαμε το αίμα, το οποίο έχυσαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Ολοκληρώνοντας την αναδρομή στο παρελθόν, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη για διατήρηση και ενίσχυση της πίστης μας στον Χριστό και στην Εκκλησία, κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που περνάμε αυτήν την περίοδο. «Αυτή τη στιγμή ο ναός είναι άδειος», παρατήρησε, «και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία, αλλά δεν μπορούν γιατί οι συνθήκες το επιβάλλουν». «Και εμείς αναγκαζόμαστε να τελούμε τη λειτουργία δίχως την παρουσία των ανθρώπων», συνέχισε, «δίχως να έχουμε αυτή την προσωπική κοινωνία και δίχως να έχουμε τη δυνατότητα να κοινωνήσουμε από το κοινό ποτήριον. Είναι μια δύσκολη στιγμή που περνάμε, αλλά εδώ θα κριθεί η πίστη μας, η αγάπη στον Χριστό και στην Αγία του Εκκλησία και η αφοσίωσή μας στο δικό του θέλημα. Αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολη αυτή η κατάσταση, ούτε για τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, για τους οποίους η εκκλησία, ο εκκλησιασμός, η κοινή λατρεία ήταν τρόπος ζωής. Όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, όπως έγραψα και στην Εγκύκλιο, τώρα περνάμε μία περίοδο σταυρώσεως. Τώρα διάγουμε μία περίοδο, όπως την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Χριστός να μη μας δώσει τη χαρά της Αναστάσεως».
Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ζήτησε από τους πιστούς να έχουν όλοι υπομονή έως το πέρας της δοκιμασίας, και να εμπιστεύονται την Εκκλησία, τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς επίσης τις οδηγίες που παρέχουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι κρατικές αρχές. Ταυτόχρονα, τούς απηύθυνε παράκληση να προσεύχονται από τα σπίτια τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσευχή μπορεί να κατεβάσει τον ουρανό στη γη». «Σας παρακαλώ πολύ, αυτές τις δύσκολες ημέρες για όλους μας να προσεύχεστε θερμά», παρότρυνε, «και το μέσο επικοινωνίας που θα έχουμε, να είναι η προσευχή». «Και να μην στεναχωριέστε που βρίσκεστε μακριά από τις εκκλησίες», επισήμανε, «γιατί είναι μια δοκιμασία, που θα περάσει, και κατόπιν θα γιορτάσουμε και θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί». Διαβεβαίωσε δε ότι όλοι οι κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προσεύχονται για τους πιστούς, που δεν μπορούν να παρίστανται στα Μυστήρια και τις Ακολουθίες, και παρακαλούν τον Θεό να τελειώσει γρήγορα η παρούσα δοκιμασία.