Toυ Παναγιώτη Παύλου
Με λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και συγκίνηση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου το τριήμερο των πανηγυρικών λατρευτικών και λοιπών εορταστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νορβηγίας ‘Ευαγγελισμός της Θεοτόκου᾽, στο Όσλο.
Οι ιδιαίτερες λατρευτικές συνάξεις της μείζονος Σαρακοστιανής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 194 ετών από την Επανάσταση του 1821 τελέστηκαν τη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπα.
Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στην Νορβηγική πρωτεύουσα την Παρασκευή 27 Μαρτίου για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες από της ενθρονίσεώς του. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητος και εν συνεχεία πλήθος κόσμου συμμετείχε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Εκεί ο κ. Κλεόπας χοροστάτησε και εν συνεχεία απηύθυνε τον Θείο λόγο.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στην Πρεσβευτική κατοικία η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Νορβηγία, εξοχωτάτη κ. Αικατερίνη Λούπα.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τα μέλη του Νορβηγικού Τμήματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και Ορθόδοξους Ιερείς της περιοχής, τους οποίους και προσεφώνησε με ομιλία και κατόπιν ανέπτυξε μαζί τους γόνιμη συζήτηση. Η συνάντηση αυτή προσέφερε την δυνατότητα αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής γόνιμων σκέψεων με γνώμονα την μέριμνα για την ωφέλιμη παρουσία της Ορθοδοξίας στην Νορβηγία.
Το Σάββατο το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον κατάμεστο – αξίζει να σημειωθεί – τόσο Ελλήνων όσο και Νορβηγών φιλελλήνων και φιλορθοδόξων, πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την εορτή τίμησε με την παρουσία του, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας του Όσλο κ. Ole Christian Kvarme. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς το πλήθος των παρευρισκομένων λόγο πατρικό στα ελληνικά και στα αγγλικά, χάριν της παρουσίας πολλών Νορβηγών, κληρικών διαφόρων ομολογιών αλλά και λαικών.
Εν συνεχεία, έλαβε χώρα η Πασχαλινή συναυλία με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Η συναυλία διοργανώθηκε με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και της Πρεσβείας της ῾Ελλάδος στην Νορβηγία. Συμμετείχαν, η Βυζαντινή χορωδία της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Νορβηγίας, η Εκκλησιαστική χορωδία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Νορβηγίας, η φημισμένη στην Νορβηγία χορωδία Arkadia καθώς και η Εκκλησιαστική χορωδία της Ένορίας Αγίας Όλγας, της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Νορβηγία. Την συναυλία παρακολούθησαν πολυάριθμοι κληρικοί, τόσο Ορθόδοξοι όσο και άλλων ομολογιών, καθώς και πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι της Κοινότητος. Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Νορβηγία κα Αικατερίνη Λούπα, ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Ανδρέας Κακούρης, κληρικοί, Ορθόδοξοι και μη, και πλήθος κόσμου.
Την Κυριακή 29 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία ετέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Της λατρευτικής συνάξεως μετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Christoforos Schuff. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας έλαβε χώρα η Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω κατά την οποία ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον θείο λόγο, ενώ η εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος απηύθυνε πανηγυρικο χαιρετισμό προς όλους, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην ευλογία και μοναδική ικανότητα του ελληνικού λαού να ορθοποδεί ως μειοψηφία, πάντοτε εν μέσω πολλών κακουχιών.
Ακολούθησε η πολυπόθητη, και προς μεγίστη ικανοποίηση όλων των μελών της Κοινότητος, εγκατάστασις από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας του νέου ιερατικώς προισταμένου, αρχιμανδρίτου π. Αλεξάνδρου Λουκάτου. Ο Σεβασμιώτατος, συστήνοντας τον π. Αλέξανδρο στο νέο του ποίμνιο, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία της μόνιμης πλέον παρουσίας ιερέως στην ελληνική ορθόδοξη ενορία του Όσλο. Αφού διεβίβασε στον νέο εφημέριο τις ευχές και επέδωσε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του ευχήθηκε προσωπικά και ο ίδιος να ανταπεξέλθει με την Χάρι του Θεού στα νέα, αυξημένα του καθήκοντα. Τού επεσήμανε δε να είναι πάντοτε ενεργός, εξωστρεφής, παραμυθητικός στην λύπη και συμμέτοχος στην χαρά.
Στην αντιφώνησή του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη ο π. Αλέξανδρος τόνισε την μεγάλη ευλογία που προσωπικά αισθάνεται καθώς κλήθηκε να διακονήσει την ῾Παναγία του Βορρά᾽, όπως χαρακτήρισε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Νορβηγία. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το ενεπιστευθέν σε αυτόν ποίμνιο, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη για την συναίσθηση χρέους και ιστορικής ευθύνης την οποία επωμίζεται και ζήτησε την αρχιερατική του ευχή και ευλογία.
Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε, ακολούθως, επιστολή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου στην κα Αγγελική Kruse-Jensen, ιστορικό μέλος της Ελληνικής ᾽Ορθόδοξης Κοινότητος Νορβηγίας, και την ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά της στην τοπική Εκκλησία και τον Ελληνισμό της Νορβηγίας.
Εν συνεχεία ετίμησε την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος, κα Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, ευχαριστώντας την για τον άοκνο και ανιδιοτελή πολυετή αγώνα που νυχθημερόν καταβάλλει χάριν της τοπικής Εκκλησίας και των παρεπιδημούντων Ελλήνων. Εμφανώς συγκινημένη η Κα Παπαδοπούλου εξέφρασε λόγους καρδιάς. Εξ ονόματος όλων ομολόγησε την απερίγραπτη χαρά και αίσθηση ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος έχει έμπρακτα και με κάθε τρόπο αποδείξει την γνήσια αγάπη και το ενδιαφέρον του για την παρουσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Νορβηγία.
Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στις ευχαριστίες του και τους ιεροψάλτες του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κ.κ. Παναγιώτη Παύλο και Δήμο Τατσούδη. Με την συνδρομή και του πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, κ. Δημήτριου Καλπακίδη, ο οποίος συνόδευε τον Σεβασμιώτατο καθόλη την διάρκεια του ταξιδίου του στην Νορβηγία, απέδωσαν με τέχνη και πιστότητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό ύφος όλους τους ύμνους του τριημέρου, συμβάλλοντας στην ηχητική πανδαισία των εορτασμών.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν εκείνη κατά την οποία ο Μητροπολίτης κάλεσε γύρω του τα παιδιά που βρίσκονταν στον ναό και τους μοίρασε μικρές ευλογίες. Ακολούθησε ο σχολικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου, κατά τον οποίον οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Όσλο, με την ευθύνη του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γιώργου Πλακάρη και των δασκάλων, παρουσίασαν τραγούδια της Λευτεριάς, κυματίζοντας τις γαλανόλευκες σημαίες τους. Η εορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν μαζί με τα παιδιά όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Οι εκδηλώσεις του τριήμερου πανηγυρικού εορτασμού της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης στον χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος.