Περί ώραν 20.30 της 9.6.2015 και επί τη βάσει της καταγραφής των καμερών του ι. ναού, άτομον προερχόμενον εκ της οδού Bahariye, υπερπήδηξε τα κιγκλιδώματα της περιφράξεως του κήπου, κρατών κυτίον με tiner η βενζίνην 5 λίτρων περίπου. Άναψε φωτιάν προ της σιδηράς νοτίας πύλης του ναού, αφού έχυσεν το υγρό, φωνάζοντας Allahu Ekber και ότι ήλθε η σειρά των Εβραίων και των Χριστιανών, τους οποίους θα εξολοθρεύσει. Ελέχθη ότι ήτο τρόφιμος του Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως και Έρευνας ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων εις το Erenköy.
Επί του συμβάντος επενέβησαν δύο (2) αστυνομικοί του Δήμου μαζί με άλλους περαστικούς και με δοχεία νερού προσεπάθησαν να σβήσουν την φωτιά. Κατόπιν ήλθεν η Πυροσβεστική καθώς και η Αστυνομία, η οποία και συνέλαβε τον εμπρηστή. Οδηγήθη δε εις το Τμήμα πάραυτα.
Η φωτιά εθρυμμάτισε το δεξιό υάλινο παράθυρο της σιδηράς θύρας, η οποία εμαύρισε, όπως και τα τμήματα άνωθεν αυτής και τα περί αυτήν μάρμαρα εξωτερικώς, ενώ εσωτερικώς η ζημία είναι μικροτέρα καθώς και η αμαύρωσις.
Μία διερχομένη κυρία ετράβηξε όλο το περιστατικό σε video. Υποστήριξις δε υπήρξε και από τα απέναντι καταστήματα και τους νεαρούς θαμώνας των.
Το γεγονός διεδόθη αμέσως εις τα ΜΜΕ και κατεδικάσθη και υπό της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.