φωτογραφίες: Halki Theological School
Από τις 7 Σεπτεμβρίου έως 9 περισσότερα από 40 εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλη την Ευρώπη ταξίδεψαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στα Πριγκηπόνησα.
Η σχολή, η οποία απότελούσε την καρδιά της θεολογικής εκπαίδευσης για τον ορθόδοξο κόσμο, το σχολείο έκλεισε το 1971, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία. Φτάνοντας με αεροπλάνο, τρένο, ακόμα και με τα πόδια, τους συμμετέχοντες και συζήτησαν προσεγγίσεις για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από κράτη CEC Εκκλησιών, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν την ανάγκη για θρησκευτική παιδεία, τον ρόλο της θρησκείας στο δημόσιο και πολιτικό τομέα, την ανάγκη για μεγαλύτερη εσωτερική και εξωτερική συνοχή των πολιτικών της ΕΕ, και μελέτες περιπτώσεων μέσα στο τουρκικό πλαίσιο.
Η αυξανόμενη σοβαρότητα των προσφυγικών κρίσεων ονομάστηκε σε πολλές παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Οι κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ, και ο διωγμός των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να μάχεται για την ελευθερία της θρησκείας ή πεποιθήσεων στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Καθώς το ΚΕΚ συνεχίζει τις προσπάθειές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλούμε τις Εκκλησίες μέλη του ΚΕΚ να συνεχίσουν την υπεράσπιση και το διάλογό τους με τις εθνικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τα δεινά και τις διώξεις των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΚΕΚ Επίσκοπος Κρίστοφερ Χιλ KCVO, DD σημειωθεί τόνισε ότι η Τουρκία έχει δεχτεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Πρόεδρος Χιλ παρατήρησε επίσης ότι η ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στην Τουρκία παραμένει ένα περίπλοκο θέμα.
Η απαγόρευση της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης παραμένει ως έχει, ενώ η κατάσταση στην Κύπρο καθώς και το Κουρδικό ζήτημα παραμένουν άλυτα.
Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν επίσης μια θερμή υποδοχή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες έκαναν μια δήλωση ως αποτέλεσμα του χρόνου τους μαζί στη Χάλκη.