Την ισονομία όπως αυτή διασφαλίζεται στη Θράκη και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, εξήρε από τον Ίασμο, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Ροδόπης.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ιάσμου αρχιμ. Δαμασκηνό, τον δήμαρχο Καδή Ισμέτ, δοκίμασε γλυκό του κουταλιού και λικέρ χειροποίητο από τις γυναίκες, άκουσε παραδοσιακά τραγούδια από χορωδία
Με τη φράση «καλώς σας βρήκα» στην τουρκική γλώσσα «hoşbulduk», ο Πατριάρχης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε μία επίσκεψη που είχε εκπλήξεις για τον ίδιο, αλλά και συγκίνηση για τους κατοίκους, αφού για πρώτη φορά τον υποδέχονταν στον οικισμό τους.
Είχε την χαρά να συναντήσει συμπατριώτες του από την Ίμβρο. Επί πεντάλεπτο παρέμεινε στο ίδιο σημείο ο Πατριάρχης πριν ανέβει στην πλατεία του Ιάσμου για να συνομιλήσει με τους συμπατριώτες του κ. Γιώργο και κ. Γεωργία, που βρέθηκαν στον Ίασμο ειδικά για την επίσκεψη. Είχαν προσπαθήσει να τον προσεγγίσουν και κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει, λόγω της πολυκοσμίας. Όμως ο Πατριάρχης ξεχώρισε πρόσωπα οικεία μέσα στο πλήθος και σταμάτησε να μιλήσει με τους ανθρώπους που κατάγονται από το ίδιο νησί, τους μίλησε με μικρά τους ονόματα και ενδιαφέρθηκε να μάθει τι κάνουν.
Στη συνέχεια σε ειδική εξέδρα που στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ιάσμου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καλωσόρισε ο δήμαρχος Καδή Ισμέτ. Ο κ. Ισμέτ στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «στο Δήμο μας, για αιώνες συμβιώνουν αρμονικά και ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ζουν και εργάζονται για το κοινό καλό και την ευημερία του τόπου μας, διατηρώντας τις θρησκευτικές και πολιτιστικές τους παραδόσεις.
Η στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου μας επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της δυναμικής του. Εκπορεύεται κυρίως από τη γεωγραφική του θέση και από τα πολλά και σημαντικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα όπως είναι η λίμνη Βιστωνίδα, ένας από τους σημαντικότερους και διεθνώς γνωστούς υδροβιότοπους της Ευρώπης, η βυζαντινή γέφυρα του Κομψάτου και η δεύτερη σε ακτινοβολία στον ελλαδικό χώρο, μετά το Άγιο Όρος, μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.
Σε αυτόν τον ιστορικής σημασίας τόπο υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς κύρους, με πνευματική, εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά, συγχρόνως δε διακριθέντα στην επιστήμη και με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, ώστε να χαρακτηρισθεί από διεθνείς οίκους ως ο πράσινος πατριάρχης. Καλώς ήλθατε Παναγιότατε. Ευλογήσατε τους κατοίκους του Δήμου μας και δεχθείτε τον ειλικρινή σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη μας».
Την ευλογία του ο Πατριάρχης την έδωσε σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά που επισκεπτόμαστε σήμερα τον ωραίο Ίασμο εξ΄ αφορμής της περιοδείας μας στην Θράκη. Από το πρόγραμμά μας δεν θα ήταν αδύνατο να παραληφθεί η αρχιερατική έδρα του Ιάσμου».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης τόνισε ότι «η επίσκεψη μας εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μια πόλη, η οποία ευρίσκεται στους πρόποδες του Παπίκιου Όρους, του Αγίου Όρους της Θράκης, με τις πολλές εκκλησίες και Μονές, τα ερείπια τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Από το Άγιο τούτο Όρος της Θράκης διήλθαν ερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, οι γνωστοί ησυχαστές και διδάσκαλοι των ακτίστων ενεργειών του Θεού Άγιοι Γρηγόριος ο Παλαμάς και Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.
Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι, ιδιαίτερα κ. δήμαρχε να συνυπάρχετε και συμπορεύσθε αρμονικώς και ειρηνικώς ορθόδοξοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι του ευλογημένου Ιάσμου και της ευρύτερης περιοχής.
Χαίρομαι, διότι βλέπουμε στη Θράκη να συνεργάζεσθε όλοι σας, από κοινού, σε πολλούς τομείς και όλοι να επιθυμείτε την ειρήνη, ενώ η έντιμη Ελληνική Πολιτεία να διασφαλίζει δημοκρατικός την ισοτιμία και ισονομία για όλους τους πολίτες με τις ιδιαίτερες θρησκευτικές και γλωσσικές παραδόσεις, σεβόμενοι επίσης και τα ατομικά δικαιώματα του καθενός», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Κλείνοντας για ακόμη μια φορά ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι καθημερινά αθώοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι πέφτουν θύματα ενός τυφλού θρησκευτικού φανατισμού.


