Η χειροτονία του Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Ιωάννου, τελέστηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου 2015, στον Ναό του Αποστόλου Παύλου – Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Ο νέος Επίσκοπος θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Πατριαρχικής Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως στην Δυτική Ευρώπη.
Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν του Ορθοδόξου Κέντρου του Σαμπεζύ.
Με την ευλογία και τη σεπτή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου, ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Ιωάννου Renneteau.
Η χειροτονία του νέου Βοηθού Επισκόπου εγένετο κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στο Πατριαρχικό Κέντρο του Σαμπεζύ στη Γενεύη, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμία και συλλειτουργούντων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου. Παρευρέθηκαν επίσης συμπροσευχόμενοι στο Ιερόν Βήμα ο Πανιερ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Ᾱμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Σεβ. Μητροπολίτης στη Γαλλία του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, προσφωνώντας τον Εψηφισμένο Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Ιωάννη, ανέφερε:
«Εψηφισμένε Επίσκοπε,
Σήμερον, ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, τελεσιουργούνται εις αυτόν τον απέριττον και όμως περικαλλή Ναόν του αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος αναμένει με υπομονήν την εικονογραφικήν τελείωσίν του διά να διδάσκεται και να ευφραίνεται η ευσεβής ψυχή του πιστού, τελεσιουργούνται λέγομεν τα «όσια και ιερά».
Όντως η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και η περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος εν Κωνσταντινουπόλει εξέλεξάν σε τον ιερέα Ιωάννην Renneteau εις Βοηθόν Επίσκοπον του Πατριάρχου με τον υψηλόν τίτλον της πόλεως «Χαριούπολις», της Ανατολικής καλουμένης Θράκης, εις την συνεδρίαν της αγίας και ιεράς Συνόδου της 13ης μηνός Φεβρουαρίου. Ανέθεσε δε η εις Επίσκοπον χειροτονία σου να γίνη ενταύθα, εις τον ευλογημένον χώρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό της ταπεινότητός μου, εν συλλειτουργία μετά του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού, της Ορθοδόξου Πατριαρχικής εν Ευρώπη Εξαρχίας διά τας κοινότητας ρωσικής καταγωγής και εκφράσεως και μετά του παρ´ ημίν Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου.
Ιδού, λοιπόν, το ιστορικόν της εκλογής σου, αδελφέ και πεφιλημένε πάτερ Ιωάννη, ο οποίος έρχεσαι εν τω μέσω της Εκκλησίας του Χριστού, εν προβεβηκυία ηλικία θα ελέγομεν συμβολικώς, ως ο Ευαγγελιστής και Απόστολος Ιωάννης, ο κεραυνός εν αιθρία κατά την Αποκάλυψίν του.
Παρενθετικώς επιτρέψατέ μου τώρα να δοξολογήσω το όνομα του Παναγάθου Θεού διά την παρεχομένην Θείαν Αυτού Χάριν σήμερον, να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον Οικουμενικόν ημών Πατριάρχην διά την μετά τόσης πατρικής φροντίδος μέριμναν Αυτού διά την καλήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, όπου χρειάζεται εις τον σύγχρονον και ραγδαίως εξελισσόμενον κόσμον, υμάς όλους τους πολυπληθείς αδελφούς Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους, το ηγαπημένον ευσεβές ποίμνιον της τοπικής μας Εκκλησίας, το οποίον συνεχώς αποδεικνύει με πολλαπλάς εκδηλώσειςτήν συγκινητικήν ευσέβειάν του, την πιστότητά του και την αφοσίωσίν του εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν του. Είναι η ώρα να εκφράσω προς όλους σας την βαθείαν ευγνωμοσύνην μου, την πατρικήν αγάπην και την αναγνώρισίν μου εις τα πρόσωπά σας, ο δε Πανάγαθος Θεός, ο τα πάντα ορών από ουρανού, να σας ανταποδώση κατά τα έργα σας.
Επανερχόμενος προς σε, αδελφέ και φίλε Ιωάννη! Δεν θα σού επαναλάβω το του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τον μαθητήν του Τιμόθεον: «μηδείς σου της νεότητος καταφρονήτω» (Α´ Τιμ. 4, 12). Αφιέρωσες όλην σου την νεότητα εις την πιστήν και υποδειγματικήν υπηρεσίαν σου, την διακονίαν σου προς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν μας της διασποράς και μάλιστα επί τεσσαρακονταετίαν την φραγκόφωνον Ενορίαν της λεγομένης Κρύπτης. Με το συστηματικόν έργον σου και με την συνεργασίαν εξαιρετικών ανθρώπων, των οποίων μέχρι σήμερον την παρουσίαν και υποδειγματικήν βοήθειαν απολαμβάνεις, κατώρθωσες και προσθέτω ότι κατωρθώσατε, την Κρύπτην να την αναδείξετε εις φανόν μέγαν, ο οποίος φώτιζε άπλετα πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, ερχόμενον προς υμάς. Ωμοιάσατε με την παραβολήν του Ευαγγελίου του Χριστού• την λυχνίαν, το φως, ου κρύπτουσιν αυτό «υπό τον μόδιον, αλλ´ επί την λυχνίαν και λάμπει πάσιν τοις εν τη οικία» (Ματθ. 5, 15).
Τα ουσιαστικά και θετικά αποτελέσματα της εκκλησιαστικής διακονίας σου είναι εις όλους γνωστά. Καί ο Απόστολος Παύλος, ας μας επιτραπή να είπωμεν και εμείς, ότι τον δρόμον τετέλεκας, την πίστιν τετήρηκας (πρβλ. Β´ Τιμ. 4, 7). Νυν; δεν ετελείωσε δι´ εσέ ακόμα ο δρόμος! Πλούσιος ων, με όλην την δράσιν σου, με όλην την πολύτιμον εμπειρίαν σου από την πρακτικήν της εκκλησιαστικής ζωής σου, καλείσαι τώρα εις νέους δρόμους, προς νέους ορίζοντες, προς παλαιούς και νέους ανθρώπους, γεννήματα της συγχρόνου εποχής μας, της πολυτάραχης και αποπροσανατόλιστης. Εις το εσώτερόν σου είναι, θα ανακαλύψης μυστικώς την ακριβή έννοιαν της Αρχιερωσύνης. Δύσκολος υπόθεσις, αλλ´ όχι απραγματοποίητος.
Όπου σε προώρισεν η Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού, σύμφωνα με τας ανάγκας της και σύμφωνα με την επικρατούσαν τάξιν της, εκεί θα αφιερωθής, όση είναι η δύναμίς σου. Καί θα γίνης στην πράξι ως ο Απόστολος Ιωάννης. Καί θα διδάσκης και θα εκπαιδεύης όλους τους πιστούς της Εκκλησίας του Χριστού χρησιμοποιώντας το υπέροχο μήνυμά του: τεκνία μου αγαπάτε αλλήλους. Αυτό το επιγραμματικό έλεγεν ο Απόστολος Ιωάννης σε προβεβηκυία, πολύ προχωρημένη, ηλικία. Ανέβα στο βουνό και ψάξε να βρης το ένα πρόβατο, το αγαπημένο, το απολωλός. Καί μη λησμονείς ότι για να διδάξης αυτό το μήνυμα τεκνία μου αγαπάτε αλλήλους, πρέπει πρώτα πρώτα εσύ ειλικρινά να αγαπάς. Η πνευματική ζωή σου να πλημμυρίζη από αγάπη, δίοτι η αγάπη είναι αυτός ο ίδιος ο Θεός.
Εμείς θα επικαλεσθούμε το Αγιο Πνεύμα εντός ολίγου και θα προσευχηθούμε για το τετιμημένο πρόσωπό σου. Εσύ, αδελφέ Επίσκοπε, προσευχήσου και για εμάς να μένουμε μέσα στην Εκκλησία του τιμημένοι Διάκονοι του Θείου και σωτηρίου Λόγου Του».
Ο Θεοφ. άγιος Χαριουπόλεως κατά την αντιφώνησίν του ευχαρίστησε τόσο την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου για την πατρική στοργή, και την εμπιστοσύνη με τις οποίες τον περιβάλλουν, όσο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία και τον Θεοφ. Επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο, αναφερόμενος με συγκίνηση σε γεγονότα και στιγμές από την πολυετή διακονία του στην ενορία των Γαλλοφώνων Ορθοδόξων της Γενεύης. Στην συνέχεια, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, και το πολυπληθές εκκλησίασμα.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Ιωάννης, υπηρέτησεν ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της Γαλλοφώνου Ενορίας της Αγίας Αικατερίνης-Αγίας Τριάδος Γενεύης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, καί εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 13 Φεβρουαρίου τ.έ. ως Βοηθός Επίσκοπος Αυτού, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χαριουπόλεως, τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διαθέση στην διακονία των λειτουργικών και ποιμαντικών αναγκών της Πατριαρχικής Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.
Μετά την ευχαριστήριον αντιφώνησιν του Αγίου Χαριουπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας συνεχάρη και πάλιν τον νεοχειροτονηθέντα και ανεκοίνωσεν εις το πολυπληθές εκλησίασμα ότι Προϊστάμενος της Γαλλοφώνου Ενορίας της Αγίας Αικατερίνης-Αγίας Τριάδος Γενεύης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας διορίζεται ο μέχρι σήμερον υπηρετών ως εφημέριος, Αιδεσιμολογ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Sadkowski, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Πατριαρχικού Κέντρου του Σαμπεζύ.








