Ορισμένες παθήσεις ή διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να σχετίζονται έμμεσα με τον θυρεοειδή αδένα, ακόμη και αν δεν έχουν άμεση σχέση με αυτόν.
Στη συνέχεια, αναφέρονται 4 ενδεικτικά παραδείγματα παθήσεων ή παρεμβάσεων:
- Η σιδηροπενική αναιμία, δηλαδή η αναιμία από έλλειψη σιδήρου, πολλές φορές προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της είναι εντελώς διαφορετική και περιλαμβάνει τη χορήγηση σιδήρου. Η ανάγκη για σίδηρο είναι σημαντική για την κανονική λειτουργία του οργανισμού.
- Η κάθοδος των ρινικών εκκρίσεων στον φάρυγγα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που σχετίζονται με τα πιεστικά φαινόμενα που είναι πιθανό να υπάρχουν σε ασθενείς με όζο θυρεοειδούς ή πολύ μεγάλου μεγέθους βρογχοκήλη.
- Η χρήση της αμιοδαρόνης, ένα φάρμακο για τις καρδιακές αρρυθμίες, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Αντίστοιχα, άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
- Η έκθεση σε ακτινοβολία στο κεφάλι ή στον τράχηλο, ιδίως σε παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον θυρεοειδή στο μέλλον.
Τα παραπάνω δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο χειρουργός θυρεοειδούς που αναλαμβάνει την εξέταση ενός ατόμου με προβλήματα στο θυρεοειδή πρέπει να εξετάζει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από το ατομικό και οικογενειακό του ιστορικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογεί τα συμπτώματα του ασθενή με ιδιαίτερη προσοχή. Ο στοχευμένος έλεγχος μέσω εργαστηριακών και απεικονιστικών μεθόδων ολοκληρώνει τη διαδικασία εξέτασης, παρέχοντας τη δυνατότητα για μια ακριβή διάγνωση.
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών)
Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»