Τι είναι οι φρονιμίτες & Ποια η κατάλληλη θεραπεία τους όταν προκαλούν προβλήματα στο στόμα;
Οι φρονιμίτες αποτελούν τα τελευταία μόνιμα δόντια στη στοματική κοιλότητα και εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας.
Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη στοματική υγιεινή και για τον λόγο αυτό, η εξαγωγή φρονιμίτη είναι η θεραπεία που συνιστάται τις περισσότερες φορές, όταν εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα.
Φυσικά, μόνο ένας εξειδικευμένος γναθοχειρουργός μπορεί να συστήσει την εξαγωγή φρονιμίτη, όταν διαπιστώσει σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εξαγωγή του δοντιού.
Πότε πρέπει να γίνει χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Οι πιο συχνές καταστάσεις που μας οδηγούν στην εξαγωγή φρονιμίτη είναι η βλάβη σε διπλανό δόντι, η περιοδοντίτιδα ή η τερηδόνα, λόγω της δυσκολίας καθαρισμού και απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας, καθώς και οι έγκλειστοι φρονιμίτες, που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» μέσα στη γνάθο, με συνέπεια να προκαλούν έντονο πόνο.
Για να γίνει χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη, θα πρέπει πρώτα ο γναθοπροσωπικός χειρουργός να λάβει ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενή και να αναζητήσει πιθανή αλλεργία σε φάρμακα. Έπειτα, θα σας προτείνει να προχωρήσετε σε μια πανοραμική ακτινογραφία, στην οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών σας.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η διάρκεια και η δυσκολία μίας χειρουργικής εξαγωγής φρονιμίτη;
Το πόσο θα διαρκέσει ένα χειρουργείο και πόσο δύσκολο θα είναι, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
- το πόσο βαθιά κάτω από τα ούλα μέσα στο οστό βρίσκεται το δόντι,
- το σχήμα και το μέγεθος που έχουν οι ρίζες του δοντιού,
- καθώς και την ηλικία του ασθενή.
Τι πρέπει να κάνετε μετά από την εξαγωγή φρονιμίτη;
Αφού ολοκληρωθεί το χειρουργείο, από την πρώτη μέρα μετά την εξαγωγή φρονιμίτη, θα πρέπει να μασάτε την τροφή σας από την αντίθετη πλευρά της γνάθου και οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται τα ζεστά ροφήματα ή φαγητά, καθώς και το κάπνισμα.
Ακόμη, ο ασθενής θα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του με μαλακές κινήσεις, χωρίς να τραυματίζει τη στοματική κοιλότητα, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται το βούρτσισμα στα δόντια που βρίσκονται στη χειρουργική περιοχή.
Πότε μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών μετά από την εξαγωγή φρονιμίτη;
Οι πιθανότητες να συμβούν κάποιες επιπλοκές μειώνονται σημαντικά, όταν η επέμβαση εκτελείται από Ειδικό Γναθοχειρουργό. Όταν μιλάμε για επιπλοκές, αναφερόμαστε φυσικά στην εμφάνιση αιμορραγίας, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες από την εξαγωγή. Ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετήσει τοπικά ένα κομμάτι καθαρού βαμβακιού ή αποστειρωμένη γάζα, για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, θα πρέπει να ενημερωθεί ο εξειδικευμένος γναθοπροσωπικός χειρουργός.
Διευθυντής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης