Της Όλγας Τσιούλφα
Στη διάρκεια της σύσκεψης περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγινε λεπτομερής καταγραφή όλων των ειδικοτήτων των καθηγητών που υπηρετούν στη Ροδόπη.
Καταγράφονται 3 ελλείψεις της ειδικότητας μαθηματικών, 8 της ειδικότητας ΠΕ4 ενώ πλεονάζοντες είναι καθηγητές θεολογίας, γυμναστές, εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών.
Την πρόσληψη 20 και πλέον αναπληρωτών καθηγητών θα χρειαστούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης για την εύρυθμη λειτουργίας του τη νέα σχολική χρονιά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Θεόδωρος Μούχτσης, μετά τη σύσκεψη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου στην οποία καταγράφηκαν τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα σε κάθε ειδικότητα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε λεπτομερής καταγραφή όλων των ειδικοτήτων των καθηγητών που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξετάστηκαν αναλυτικά 20 περίπου ειδικότητες καθηγητών. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε τις ελλείψεις και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα και περιοχή. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μούχτση καταγράφονται 3 ελλείψεις της ειδικότητας μαθηματικών, 8 της ειδικότητας ΠΕ4 (βιολόγοι, χημικοί, φυσικοί), 1 κενό αγγλικής φιλολογίας. «Είναι αρκετές οι ελλείψεις αλλά έχουμε και πολλά πλεονάσματα σε άλλες ειδικότητες» είπε ο κ. Μούχτσης και εξήγησε, «υπάρχουν πλεονάσματα στην Α΄ ομάδα δηλαδή τα σχολεία της Κομοτηνής, στην ομάδα Β΄ κατατάσσεται η ορεινή περιοχή δηλαδή η Οργάνη και στην ομάδα Γ΄ τα σχολεία της επαρχίας του νομού Ροδόπης. Εάν έχουμε πλεονάσματα στην ομάδα Α΄ και έχουμε κενά στη Β΄ ομάδα τότε οι πρώτοι θα μετακινηθούν στη δεύτερη κατηγορία, εάν δεν υπάρχουν κενά να καλυφθούν, τότε οι πλεονάζοντες τίθενται στη διάθεση της περιφερειακής εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Στην Α΄ ομάδα πλεονάζουν οι καθηγητές αγγλικής φιλολογίας. Ειδικότερα υπάρχει ένα κενό στο 1ο γενικό λύκειο ενώ καθηγητές αυτής της ειδικότητας πλεονάζουν σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία ανέφερε ο διευθυντής. «Αυτό σημαίνει ότι τη μία κενή θέση θα την καλύψει κάποιος από αυτούς που πλεονάζουν». Ομοίως ως υπεράριθμοι καταγράφονται και οι γυμναστές στη δευτεροβάθμια. Περίπου 10 είναι όσοι καταγράφονται ως πλεονάζοντες στην Α΄ ομάδα, δηλαδή τα σχολεία της πόλης της Κομοτηνής και άλλοι 3 γυμναστές στη Β΄ ομάδα, δηλαδή στην Οργάνη. «Σε γενικές γραμμές περισσεύουν οι καθηγητές των ειδικοτήτων θεολογίας, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, καθηγητές αγγλικής και γαλλικής φιλολογίας. Από την άλλη έχουμε ελλείψεις στις ειδικότητες ελληνικής φιλολογίας καθώς και μία θέση μαθηματικού.
Όσες θέσεις δεν καλυφθούν με το προσωπικό που υπηρετεί στην Ροδόπη, τότε σύμφωνα με τον κ. Μούχτση θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας, «ήδη μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα τα ξέρουν και θα καλυφθούν με αναπληρωτές ή ωρομισθίους. Αυτά όμως έχουν γίνει για να ρυθμίσουν τους υπεράριθμους. Τα όποια οργανικά κενά μείνουν ή προκύψουν λειτουργικά το Σεπτέμβριο θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μεριμνήσει», κατέληξε ο κ. Μούχτσης.
24.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Πάντως πανελλαδικά αυξηµένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υπάρχουν κατά τη νέα σχολική χρονιά, λόγω του µεγάλου αριθµού αποχωρήσεων εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση. Τα κενά πρόκειται να καλυφθούν από αναπληρωτές και οι προσλήψεις αναµένεται να φθάσουν τις 24.000 στην πρωτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Με βάση τα στοιχεία των αποχωρήσεων η µεγαλύτερη ζήτηση αναµένεται να υπάρχει σε όλες τις περιφέρειες για δασκάλους, φιλολόγους, µαθηµατικούς, φυσικούς, χηµικούς, καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής, οικονοµολόγους και γεωλόγους. Oι οµοσπονδίες εκπαιδευτικών ζητούν από το υπουργείο επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη αναπληρωτών.