Του Μανώλη Κείου
Κοινή δήλωση σχετικά με την Χριστολογία εκδόθηκε μετά από την νέα επαφή μεταξύ της Αγγλικανικής Εκκλησίας και των λεγομένων αρχαίων Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών (Προχαλκηδόνιοι). Σε αυτή τη δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “O όρος “μονοφυσιτισμός” ο οποίος λανθασμένα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την Χριστολογία των αρχαίων Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι εξίσου λανθασμένος και προσβλητικός, αφού περιέχει ευτυχιανισμό”!
Ορθότερος χαρακτηρίζεται βάσει του ανακοινωθέντος ο όρος “μιαφυσιτισμός”.
Προχαλκηδόνιες ή αρχαίες ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ονομάζονται εκείνες που υιοθέτησαν τον Μονοφυσιτισμό ή Ευτυχιανισμό (από το όνομα του ιδρυτή του), ένα δόγμα που εμφανίστηκε τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αυτό, η θεία φύση του Χριστού θεωρείται κυρίαρχη επί της ανθρώπινης, η οποία απορροφήθηκε από τη θεία φύση ως «σταγόνα μέλητος στον ωκεανό».
Ο Μονοφυσιτισμός καταδικάστηκε από την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ και την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 553 μ.Χ. όπου και διατυπώθηκε το ορθόδοξο δόγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς υπάρχει σε ένα μόνο πρόσωπο και με δύο φύσεις, την ανθρώπινη και τη θεία, «ενωμένες και μη συγχεόμενες». Επειδή κάποιες εκκλησίες δεν δέχτηκαν τις δογματικές διατυπώσεις της Συνόδου της Χαλκηδόνας, και αναγνώριζαν μόνο τις 3 προηγούμενες Οικουμενικές Συνόδους, ονομάστηκαν Προχαλκηδόνιες (και μερικές φορές, Αντι-χαλκηδόνιες).
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το διάστημα 13-17 Οκτωβρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Κοπτικής, της Αρμενικής και της Συρορθόδοξης.