Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες για την ανάδειξη της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας.
Όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Μάιο 2020, και έως τότε δεν θα τελούνται ακολουθίες. Ωστόσο θα μπορούν να γίνονται επισκέψεις στην εκκλησία, δηλαδή στο σπήλαιο, ενώ για λόγους ασφαλείας δεν θα είναι δυνατή η επίσκεψη και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στα υπόλοιπα μέρη της Μονής.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου υπογράφηκαν τα συμβόλαια για το έργο «Μετατροπή Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας σε Μουσειακό Χώρο» μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και της αναδόχου εταιρείας «Οικοδομικές Επιχειρήσεις Σταύρος Α. Σταύρου Λτδ» στην παρουσία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου ως ο ιδιοκτήτης του Μοναστηριού.
Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τη ημέρα υπογραφής της συμφωνίας ως «μία από τις σημαντικότερες δεδομένου ότι η προσπάθεια για μετατροπή του Μοναστηριού σε μουσείο, άρχισε με την ίδρυση της Μητροπόλεως δηλαδή από το 2007 όταν μας παραδόθηκε το Μοναστήρι. Από τότε άρχισε η προσπάθεια για διαρρύθμιση του και παράδοση του στον κόσμο με στόχο το κοινό όφελος της Αγίας Νάπας και των χιλιάδων τουριστών που έρχονται στην Κύπρο».
Η ανάδειξη της Μονής, σημείωσε ο Μητροπολίτης Βασίλειος “θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα, αφού το Μοναστήρι είναι ένα μοναδικό μνημείο από πολλές απόψεις, όπως ιστορίας και αρχιτεκτονικής».
Σημειώνεται πως σε δεύτερη φάση θα προκηρυχθούν οι προσφορές και για το χώρο περιμετρικά του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, δηλαδή για τις πλατείες, τους δρόμους και τις οδούς που περικλείουν το Μοναστήρι, ένα έργο αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με τις προσφορές να προκηρύσσονται εντός του 2019. Ακόμα υπολογίζεται ότι το 2020 και το 2021 θα δαπανηθεί ένα κονδύλι ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, για κατασκευή έργων περιμετρικά του Μοναστηριού.
Σύμφωνα με τα σχέδια στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα δημιουργηθεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα όπως η προσωπική ιδιωτική συλλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και σπάνιες εικόνες, Ερευνητικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη και συνεδριακοί χώροι, ενώ θα ιδρυθεί Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Κυπριακής Αγιολογίας και Πολιτισμών Μέσης Ανατολής.