«Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι θα υπάρξουν απολύσεις 10.000 κληρικών» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως όλα τα δικαιώματά τους θα εξασφαλιστούν.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορικό το σχέδιο συμφωνίας για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πρότασης είναι «να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως από τη στιγμή που οι κληρικοί δεν θα ανήκουν στην ενιαία αρχή πληρωμων αλλά θα αναλάβει η εκκλησία τη μισθοδοσία τους, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση της αυτονομίας, κάτι το οποίο είναι «ιδαίτερα επωφελές».
Όπως είπε «όλα τα δικαιώματα, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά φυσικά και σε μία νομοθετική πρωτοβουλία θα διασφαλιστούν στο ακέραιο».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι με τη συμφωνία απελευθέρωνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχει έγκριση των θεσμών για το ζήτημα επεσήμανε πως «όλα έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».
«Οι προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός εντάσσονται στον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση από το Δημόσιο, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί την Ελλάδα σε μνημονιακούς όρους με μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», πρόσθεσε.
«Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συγκρούσεις με τον οποιοδήποτε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να ειδωθεί από την πλευρά της Εκκλησίας με αίσθημα νηφαλιότητας και υπευθυνότητας.
«Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.