Τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να σκαλώνει στα Σκόπια, στην Αθήνα εν μέσω θέρους έχουν κάνει την εμφάνισή τους θερμοκρασίες Σιβηρίας στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Δυσχερές αποδεικνύεται το έργο του Ζόραν Ζάεφ να πείσει τους πολίτες της πΓΔΜ να αποδεχτούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική χώρα διαψεύδει την αρχική αισιοδοξία του. Το 54,1% των ερωτηθέντων δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος, ενώ υπέρ τάσσεται το 45,9%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά σε 1.200 άτομα. Ακόμα και όταν το ερώτημα γίνεται πιο φιλικό προς τις θέσεις του Ζόραν Ζάεφ, δηλαδή «θέλετε να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα» και πάλι το 52,1% δηλώνει «Όχι» και το 47,9% «Ναι». Εντυπωσιακές ωστόσο είναι οι διαφοροποιήσεις ανάλογα μα την εθνικότητα των ερωτηθέντων. Οι πολίτες σλαβικής καταγωγής απαντούν αρνητικά στη συμφωνία των Πρεσπών σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ τον 94,7% των Αλβανών που ερωτήθηκαν είναι υπέρ της ένταξης.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται οι κυβερνητικές προσπάθειες να τηρηθεί το ευρωΝΑΤΟϊκό χρονοδιάγραμμα, μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτήν τη φορά συμμετείχαν μόνο οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Και αυτή, όμως, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, αναπάντητο παραμένει ακόμα το ποια θα είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος- τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη- ο χαρακτήρας του, δεσμευτικός ή συμβουλευτικός, και το ερώτημα που θα τεθεί.
Την ίδια στιγμή, μετά την αντίδραση της Μόσχας, αλλά και τη μεγάλη διάσταση που έλαβαν οι δηλώσεις του Ζάεφ για τη δράση Ελλήνων επιχειρηματιών που υποκινούσαν τις διαμαρτυρίες στα Σκόπια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο σκοπιανός πρωθυπουργός χαμηλώνει αισθητά τους τόνους. Δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται οι Αρχές της χώρας να προσκομίσουν έγγραφα στην Αθήνα για τη δράση των Ελλήνων επιχειρηματιών».
[irp posts=”436000″ name=”Οι πρώτες κυρώσεις της Μόσχας στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε”]
Στην Αθήνα, όμως, τα γεγονότα έχουν πάρει άλλη τροπή. Παρά τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ να διαχωρίσει το ζήτημα των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από την κεντρική ρωσική πολιτική, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα, έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών. Εκεί εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα για την διάσταση που έχουν πάρει τα πράγματα, αν και δεν τίθεται θέμα «αδειάσματος» Κοτζιά. Αξίζει να αναφέρουμε πως ενώ στο Μαξίμου έψαχναν τρόπο εδώ και ημέρες να ρίξουν τους τόνους- ο Καμμένος έσπευσε να τιμήσει τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο-, ο Κοτζιάς, ωστόσο, προχώρησε σε κλιμάκωση. Η οξεία απάντησή του στις δηλώσεις της Ζαχάροβα προκάλεσε ρήγμα, το οποίο και βάθυνε.
Ο Ρώσος πρέσβης χθες ανακοίνωσε την ύπαρξη αντιποίνων και σχολίασε την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ, λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλη η χρονική περίοδος του Φθινοπώρου για να έλθει στην Ελλάδα. Ως απάντηση στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τη Ζαχάροβα, η οποία διέψευσε ότι επρόκειτο για αίτημα του Λαβρόφ. Υπενθύμισε, μάλιστα, τη δήλωση Κοτζιά, όταν προ εβδομάδων είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, με την οποία προσκαλούσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αυτή τη φορά δεν απάντησε…