Τουρκικές διεκδικήσεις: Ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, διατείνεται πως η Ελλάδα δυναμιτίζει την «θετική ατμόσφαιρα των διερευνητικών», η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της, οι οποίες φθάνουν μέχρι και την… Χαλκιδική.
Έτσι ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαιτεί να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης γυμνασιακού κτιρίου στο χωριό Σήμαντρα Χαλκιδικής. Κατά τις εργασίες βρέθηκε εκεί νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου.
Και βέβαια η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα τον προσήκοντα σεβασμό προς τους νεκρούς, ενώ οι υπηρεσίες της έχουν σημαντική πείρα ως προς την αποκάλυψη και διατήρηση μνημείων. Όμως αυτά δεν έχουν καμία σημασία για τους Τούρκους. Απλώς θέλουν να δημιουργήσουν ζήτημα και να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους επί των ελληνικών εδαφών.
Άλλωστε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς απαιτεί δίκην επικυριάρχου «να ταφούν στην περιοχή όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και με τελετή, και να εμφανίζεται ο τόπος ταφής ως μουσουλμανικό νεκροταφείο».
Την ίδια στιγμή, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah εγείρει θέμα ανέγερσης τζαμιού στην Θεσσαλονίκη, λες και λίγα υπάρχουν εκεί όπου ζει αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα. Εδώ όμως αποδεικνύεται το σφάλμα της ελληνικής πλευράς να ανεγείρει τέμενος στην Αθήνα διότι αυτό ακριβώς επικαλείται μεταξύ άλλων η τουρκική εφημερίδα. Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αρνείται τα δικαιώματα μουσουλμάνων, υποστηρίζει: «Η μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζητεί την ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη, αφού ήδη η ελληνική Κυβέρνηση χρηματοδότησε την ανέγερση του πρώτου ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα».
Να σημειωθεί ότι, πάντα κατά την τουρκική εφημερίδα, το αίτημα για το τζαμί της Θεσσαλονίκης διετύπωσε κάποιο σωματείο ισλαμιστών υπό την επωνυμία «Μορφωτικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης» το οποίο υποστηρίζει ότι ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες διήρκεσαν δύο έτη. Όμως για την Τουρκία, ούτε τα δικαιώματα των μουσουλμάνων (την θρησκευτική ελευθερία των οποίων η Ελλάδα σέβεται απολύτως) έχουν σημασία, ούτε οι «νόμιμες διαδικασίες». Μοναδικός της στόχος είναι η επέκτασις των προκλήσεων και διεκδικήσεών τους εις βάρος της Ελλάδας. Άλλωστε σημαντικός αριθμός πιστών του ισλάμ στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει. Όσο για τον αναφερθέν «Μορφωτικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Μουσουλμάνων», καλόν θα ήταν οι ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τα της υποστάσεώς του και κυρίως τις χρηματοδοτήσεις του.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ενώ η Άγκυρα υποκινεί τέτοια ζητήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, τα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ευρείες αναφορές στα μέτρα θωράκισης των ελληνοτουρκικών συνόρων στα οποία προχωρεί η χώρα μας.
Το CNN Turk είχε ειδικό «αφιέρωμα» για το θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως: «Η ελληνική Κυβέρνηση απεφάσισε τώρα να στήσει ένα σύστημα καμερών και ραντάρ εμβέλειας 15 χλμ. Την χρηματοδότηση του συστήματος διασφαλίζει η ΕΕ. Σκοπός της ελληνικής Κυβέρνησης, είναι να παρακολουθεί την τουρκική πλευρά των συνόρων».
Υποστηρίζεται εν συνεχεία ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την αντιμετώπιση προσφυγικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Και ενώ ενοχλούνται οι Τούρκοι που η Ελλάδα θα επιτηρεί -ως δικαιούται- την μεθοριακή ζώνη, οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι παρακολουθούν την περιοχή πολύ προσεκτικά. Έτσι το CNN Turk είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το μπετόν όπου θα στηθούν οι μεταλλικοί στύλοι στους οποίους θα τοποθετηθούν τα 11 ραντάρ και οι κάμερες».
Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται η μυθολογία περί δήθεν παρενόχλησης του υδρογραφικού Cesme από ελληνικά μαχητικά. Που διανθίζεται από ερωτήσεις του τύπου αν σκοπός των «ελληνικών προκλήσεων» είναι να οδηγηθούμε σε… πόλεμο. Περί των τουρκικών προκλήσεων όμως ουδείς λόγος.