Ρεπορτάζ: Ανδρέας Κούτρας
Η Τουρκία ξέφυγε… Αξιώνει τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη, αφού «καταπίνει» το Καστελόριζο, τη Ρόδο και το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.
Καλεί μάλιστα την Ελλάδα σε μία «win-win» αντιμετώπιση των «προβλημάτων» στο Αιγαίο, όπως λέει, και «δίκαιη μοιρασιά» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η πρωτοφανής και θρασύτατη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του «στο συνέδριο των πρεσβευτών» στην Αγκυρα χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Στον χάρτη αυτόν αποτυπώνονται με έντονο κόκκινο χρώμα οι διεκδικήσεις της Αγκυρας ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Μέσα σε αυτήν υπάρχουν το Καστελόριζο, η Ρόδος και μία μεγάλη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που φτάνει σχεδόν μέχρι τις ακτές της Κρήτης. Επίσης καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζει τον άκρως προκλητικό αυτόν χάρτη.
Το έκανε και τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζοντάς τον σε ξένους διπλωμάτες.
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας σχολίαζαν πως η Αγκυρα επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν, όπως επίσης με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, να προωθήσει το μανιφέστο της, να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της και να προκαλέσει τετελεσμένα, αφού το Διεθνές Δίκαιο σαφώς, κατοχυρώνει τα ελληνικά και τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και απαγορεύει στην Τουρκία να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζήτησε να μοιραστεί το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο “Φατίχ” δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου.
Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι μόνο για να καθίσουμε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και συνέχισε το παραλήρημά του απευθυνόμενος αυτό τη φορά στην Ελλάδα, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στο πλαίσιο του καζάν-καζάν, δηλαδή του win-win.
Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μας κάνει και χάρη δηλαδή θέλοντας να μοιράσει αυτό που δεν του ανήκει.
[Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ παρουσιάζει στους ξένους πρεσβευτές τους προκλητικούς χάρτες που «καταπίνουν» το Καστελόριζο και τη Ρόδο]
Απάντηση Δένδια: «Κρατάμε κλάδο ελαίας, αλλά διαθέτουμε και ξίφος»
Η απάντηση στη νέα πρόκληση της Τουρκίας και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε από τον Νίκο Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών, από το Πεντάγωνο το οποίο επισκέφθηκε χθες, τόνισε ότι η Ελλάδα «παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, αλλά είναι μια χώρα που διαθέτει και ξίφος», εννοώντας τις ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις που διαθέτει.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες και να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά με την επισήμανση ότι «διαθέτει ξίφος» διεμήνυσε πως στην περίπτωση της Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όποια πρόκλησή της δεν θα μείνει αναπάντητη.
Και χθες, πάντως, τα τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη σημείωσαν μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, φτάνοντας συνολικά τις 53. Καταγράφηκαν επίσης και δύο εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.
Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συναντήθηκε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και δημιουργίας Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Με το μνημόνιο στενής συνεργασίας μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων, συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
Από την πλευρά του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως, με τη σύσταση της Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας, τα δύο υπουργεία θα έχουν καλύτερο και εντατικότερο συντονισμό των ενεργειών τους, «ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική, σε όλες τις εκφάνσεις, άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Η νέα διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών θα στελεχωθεί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.