Τουρκία: Η τουρκική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με τη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του «σουλτάνου» με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Πρόσω ολοταχώς για έρευνες και γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οδεύει η Τουρκία, όπως απειλούν αξιωματούχοι της και μέσα ενημέρωσης, μετά και την ψήφιση χθες από την Εθνοσυνέλευση του νομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την παράνομη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στην οποία, όπως αποδεικνύεται, η ελληνική διπλωματία υπέστη ακόμα μία ήττα, έγινε γνωστό στο υπουργείο Εξωτερικών και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, με βάση το οποίο η Αγκυρα αξιώνει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» όλη την περιοχή από το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, μέχρι τα νότια της Κρήτης. Αναγνωρίζει πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η επιρροή τους απλώνεται έως τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι τα χωρικά ύδατα, και η ζώνη επιρροής της φτάνει μέχρι τη Λιβύη.
Ανυπόστατη θεωρία
Η νομικά άκυρη αυτή συμφωνία, όπως ανέφερε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του ΥΠΕ Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Πρόκειται για μια ακραία και ανυπόστατη θεωρία για να βάλει η Τουρκία «στο χέρι» τις πηγές των υδρογονανθράκων. Καθορίζει, συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τις ακριβείς συντεταγμένες των θαλάσσιων ορίων που αυθαίρετα όρισαν Τουρκία και Λιβύη, εισβάλλοντας και εμβολίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που επικαλέστηκε χθες ο Κ. Μητσοτάκης για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σήμερα, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν. «Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής» είπε και αναρωτήθηκε «τι είναι το Θαλάσσιο Δίκαιο, από πού βγαίνει το Διεθνές Δίκαιο;». Για να απαντήσει ο ίδιος πως το τουρκικό υπουργείο το γνωρίζει, έχει πολύ καλή μνήμη και κατέληξε: «Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να διατηρεί τις αμφιβολίες ως προς το αν τελικά η κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο, θα συνεχίσει να υφίσταται, άρα και να έχει βάση η συμφωνία. «Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα» δήλωσε, εννοώντας τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης που είπε ότι θα γίνουν ο υπουργός Ενέργειας της χώρας του.