Σε εξαιρετικό κλίμα άρχισε η διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.
Μετά την αρχική συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δίωρη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, η οποία ξεκίνησε με μια έκπληξη από τον αμερικανό πρόεδρο. «Καλησπέρα!» είπε στα ελληνικά και συγκίνησε.
Στην αρχική του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε αναφέροντας την σημασία του γεγονότος ότι ο Μπ. Ομπάμα επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την 8χρονη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μια θητεία κατά την οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο» είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα».
«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.
Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».
Προσφυγικό
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».
Ο Ομπάμα ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα ελληνικά: Kalispera
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Ξεκινώντας μίλησε στα ελληνικά: «Kalispera» είπε και συνέχισε: «Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια»
«Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός κ’αγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες έαντι της Ελλάδας και προσωπικά είμαι ευγνώμων σε πολλούς ομογενείς ελληνοαμερικανούς.
Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία μας.
Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Αλέξης μου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει
Συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο
Εχω πει από την αρχή ότι για να είναι βιώσιμες οι λύσεις χρειάζεται χώρος.
[irp posts=”312902″ name=”Επίσκεψη Ομπάμα: Αστακός” η Αθήνα”]
Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης
Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης.
Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση.
Ολοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο.
Για το ΝΑΤΟ: Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ την Ελλάδα ότι δαπανά 5% του ΑΕΠ της για την συμμαχία ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Αν η Ελλάδα τα κατάφερε τότε πρέπει όλοι οι σύμμαχοι.
Αλέξη επίσης σ’ ευχαριστώ για την ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στέγης για τα παιδιά καθώς και πρόσβαση σε εκπαίδευση παιδιών μεταναστών και προσφύγων
Κυπριακό
Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Πιστεύω ότι είναι δυνατή μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υπήρξε αδιάλειπτα αξιόπιστος σύμμαχος.
Προσβλέπω στην ευκαιρία που θα έχω αύριο να απευθύνω τον λόγο στον ελληνικό λαό.
Στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε ένα από τους καλύτερους συμμάχους και φίλους των ΗΠΑ.
Τι είπε ο Ομπάμα για τον Ντόναλντ Τραμπ από την Αθήνα
Ερώτημα αμερικανού δημοσιογράφου σε Ομπάμα: Πολλοί στην Ευρώπη προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε στις 8 Νοεμβρίου. Επαιξε ρόλο το Brexit πιστεύετε;
Προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρείτε ότι μπορεί να πείσει την Μέρκελ;
Απάντηση Ομπάμα: Δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ χωρών. Υπάρχει βεβαίως διαφορά μεταξύ δημοψηφίσματος και ενός πολύπλοκου θέματος όπως οι σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας και οι εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις εκστρατείες, την ανάγκη και την όρεξη του κόσμου για αλλαγή, το ποιος είναι ο απερχόμενος, την ανάγκη για αλλαγή μετά από δύο θητείες. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε έναν Τραμπ και έναν Σάντερς δύο υποψηφίους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Παίζει ρόλο η παγκοσμιοποίηση
Είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών. Αν είδα άγχος, θυμό και αγωνία στους αμερικανούς; Βεβαίως και είδα. Επρεπε να περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο υπέρ της Wall Street. Αυτή είναι μια άποψη που έχει πολλούς οπαδούς. Ακούσατε και τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, μερικές είναι ανησυχητικές δεν αγγίζουν καν πραγματικά γεγονότα, όπως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Το μάθημα που πήρα εγώ είναι προβλήματα όπως η ισότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τον φόβο ότι τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν το ίδιο καλά όπως εμείς. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με δραστικές αποφάσεις. Να σας πω την αλήθεια αυτή ήταν και η βασική μου προτεραιότητα αυτά τα 8 χρονια. Να αυξήσω δουλειές, περίθαλψη.