Κράτος – Εκκλησία: Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, αναμένεται να έχει στις 4 το απόγευμα η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου για τις προωθούμενες αλλαγές και το προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερώνυμου θα πραγματοποιηθεί Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου.
Να θυμήσουμε ότι, όπως διεφάνη στις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Παιδείας και κυβερνητικών βουλευτών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα. Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, θα προχωρήσει, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».
Αλλά και ο κ. Γαβρόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε ότι η διακριτότητα των ρόλων κράτους – Εκκλησίας και η συνδιαχείριση της αμφισβητούμενης περιουσίας «είναι στοιχεία που λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας, όχι υπέρ του ενός ή του άλλου θεσμού» και αναφέρει ότι «όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα».
Πάντως, οι Ιερείς της χώρας, τόσο εκ μέρους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όσο και οι Ιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν οιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς. Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν, κυρίως οι Κληρικοί της Κρήτης είναι η διαβεβαίωση που έστειλε προς του Ιερείς κατά την κοπή της Πίτας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε το σώμα των Κληρικών της Μητροπόλεως για τις αλλεπάλληλες ενέργειες της Εκκλησίας της Κρήτης και της Συνοδικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως Συνοδικός, περί των μειζόνων θεμάτων τόσο της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όσο και της συνταγματικής αναθεωρήσεως, όπως είναι η προτεινόμενη προσθήκη στα άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», η προτεινόμενη αφαίρεση από το άρθρο 21 του Συντάγματος της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».
Και τους διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά για την εξ αρχής στήριξη όλων των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχου στους Κληρικούς, προκειμένου να μην διαταραχθεί το καθιερωμένο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών, οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας.
Χθες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στις προωθούμενες αλλαγές, με την Εκκλησία της Ελλάδας να αναμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου σε επίπεδο επιτροπής.