Ελλάδα – Τουρκία: Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξάνονται και οι ειδικοί βλέπουν ότι οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο χείλος μιας ένοπλης σύγκρουσης, γράφει η Tiroler Tageszeitung.
Η πρόσφατη παράδοση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον όμιλο Dassault, και την οποία χαρακτήρισε «επείγουσα» λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων με Τούρκους γείτονες, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
Εκτός από τις εδαφικές διαφορές στο ανατολικό Αιγαίο, η σύγκρουση της Κύπρου ειδικότερα προκαλεί έντονο αέρα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για τα Βαρώσια, ελληνικά και κυπριακά Μέσα ενημέρωσης μιλούν για άλλη πρόκληση του Τούρκου Προέδρου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, στην οποία, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι αγνόησε το ψήφισμα 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το καθεστώς στα Βαρώσια.
Έλληνες και Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι η κίνηση Ερντογάν αποσκοπεί στην υπονόμευση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασκείται κριτική στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δημοσίευσε έναν χάρτη της Κύπρου και χαρακτήρισε τους Τούρκους «εισβολείς», δοθέντος ότι στην Τουρκία, η στρατιωτική εισβολή του 1974 θεωρείται «ειρηνική επιχείρηση» για την… προστασία των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία, με τη σειρά της, έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική σύγκρουση εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος.
tribune.gr