TIMES ΛΟΝΔΙΝΟΥ: Στην Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, οι TIMES του Λονδίνου δημοσίευσαν ένα κείμενο του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κανίβ, Θεοδοσίου, με τίτλο «Ο Διωγμός της Εκκλησίας μας Αποτελεί Ντροπή για την Ουκρανία».
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το κείμενο αυτό αναδεικνύει την ανησυχία του Μητροπολίτη σχετικά με την καταπίεση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ) από την ουκρανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βολόντιμιρ Ζελένσκυ.
Σύμφωνα με τον Θεοδόσιο, ο Ζελένσκυ θεωρείται ήρωας στη Δύση για τη διακυβέρνησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει την ίδια εκτίμηση μεταξύ των μελών της ΟΟΕ. Ο Μητροπολίτης καταγγέλλει το νέο νομοσχέδιο 8371, που ψηφίστηκε από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο και καθιερώνει ένα νομικό πλαίσιο για την καταδίωξη της ΟΟΕ. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως υποστηρίζει, επιτρέπει τη μαζική τιμωρία αθώων πολιτών για θρησκευτικούς λόγους και αποτελεί μέρος μιας οργανωμένης καταπίεσης της Εκκλησίας. Εξηγεί ότι οι πιστοί της ΟΟΕ υφίστανται προσβολές, σωματική βία και περιορισμούς στην προσευχή τους, ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους.
Ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι η επίθεση κατά της ΟΟΕ δεν είναι απλώς μία μεμονωμένη πράξη κακίας, αλλά μια συντονισμένη προσπάθεια εκδίωξης και καταπίεσης. Περιγράφει τις σκληρές συνθήκες υπό τις οποίες οι πιστοί και οι κληρικοί ζουν, αναφέροντας ότι έχει υποστεί προσωπικά σκληρές ποινές και διώξεις. Ο Θεοδόσιος αναφέρεται επίσης σε επανειλημμένες επιθέσεις σε ενορίες της ΟΟΕ και σε αδιαφορία ή ακόμη και συμμετοχή των αρχών ασφαλείας σε αυτές τις επιθέσεις. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ψευδείς κατηγορίες και προπαγάνδα για να παρουσιάσει την ΟΟΕ ως εχθρική δύναμη.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Μητροπολίτη ότι η ΟΟΕ ποτέ δεν έχει αναμειχθεί σε πολιτικά ή γεωπολιτικά ζητήματα και ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά σε πνευματικά θέματα. Αναρωτιέται αν η παρέμβαση ενός πατριάρχη σε εσωτερικά ζητήματα άλλου πατριαρχείου και η χρήση γεωπολιτικών συμφερόντων ως “πνευματικών” ζητημάτων είναι δικαιολογημένη. Επίσης, εκφράζει ανησυχία ότι η ΟΟΕ και άλλες Εκκλησίες μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις καταπίεσης αν η Δύση συνεχίσει να επιδιώκει γεωπολιτικά συμφέροντα μέσω θρησκευτικών παραγόντων.
Το κείμενο του Θεοδόσιου αποτυπώνει την αγωνία του για την επιδείνωση της κατάστασης της ΟΟΕ και την αβεβαιότητα για το μέλλον των Ορθόδοξων Εκκλησιών γενικότερα. Υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς τις καταπιεζόμενες θρησκευτικές κοινότητες και αναδεικνύει τη σημασία της ελευθερίας θρησκευτικής λατρείας ως θεμελιώδους δικαιώματος που πρέπει να προστατεύεται σε κάθε κράτος.