Μπορεί οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης που ξεκίνησαν το 2014 να ολοκληρώθηκαν πέρσι, ωστόσο η Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου (τουρκικά: Kızlar manastırı), το γυναικείο μοναστήρι της Τραπεζούντας στις δυτικές πλαγιές του Μίθριου όρους, περιμένει… υπομονετικά την ημέρα που θα ανοίξει για το κοινό.
Το μνημείο είναι «θύμα» της γραφειοκρατίας, καθώς προκειμένου να γίνει η αναστήλωση παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από το Δήμο Τραπεζούντας.
Όμως, την ευθύνη διαχείρισης θα την έχει ο δήμος, συνεπώς πρέπει να γίνει η «μεταβίβαση» από το υπουργείο ώστε να δεχθεί και πάλι επισκέπτες.
[irp posts=”522848″ name=”Μονή Αγίου Παύλου: Τα Τίμια Δώρα των Μάγων”]
Το άλλοτε μοναστήρι, το μοναδικό γυναικείο στην επικράτεια των Μεγαλοκομνηνών, ιδρύθηκε το 1340 από την Ειρήνη την Παλαιολογίνα, μητέρα του Αλέξιου Γ’ Κομνηνού. Το όνομά του οφείλεται στο ότι η σκεπή του καθολικού δεν έγινε από ανθρώπινο χέρι, αφού σκεπάζονταν από φυσικό βράχο. Τοιχογραφίες στον αριστερό τοίχο του νάρθηκα απεικόνιζαν τον Αλέξιο Γ’, τη σύζυγό του Θεοδώρα, τη μητέρα του Ειρήνη και την κόρη του Ευδοκία.
Μετά την ανακαίνιση του 1843 η Θεοσκέπαστος παρέμεινε γυναικεία μονή μέχρι το 1922. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου, ενώ για ένα χρονικό διάστημα είχε μετατραπεί σε στάβλο.