Μάθημα Θρησκευτικών
Στην απόφαση να ετοιμαστούν νέα, προσωρινά, βιβλία και τετράδια για το μάθημα των Θρησκευτικών οδηγείται το υπουργείο Παιδείας.
Αιτία, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Ημερησία, είναι η άρνηση μερίδας θεολόγων, οι οποίοι αρνούνται να ακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας, επικαλούμενοι συνειδησιακά ζητήματα.
Το ζήτημα προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ετοιμάζει νέα προσωρινά βιβλία Θρησκευτικών που θα διανεμηθούν στους μαθητές από την επόμενη σχολική χρονιά και αναμένει την απόφαση του ΣτΕ όπου έχουν προσφύγει ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και γονείς ζητώντας την ακύρωση των νέων προγραμμάτων σπουδών ως αντισυνταγματικά.
Ειδικότερα, μετά την ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, το τοπίο στα σχολεία είναι «θολό», αφού εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα σπουδών αλλά χρησιμοποιούνται τα παλιά βιβλία, πολλές φορές μάλιστα από φωτοτυπίες. Καθώς δε, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κάνει αγώνα δρόμου για να ετοιμάσει, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, τα νέα προσωρινά βιβλία – τετράδια εργασιών που θα διανεμηθούν στους μαθητές.
[irp posts=”330274″ name=”Γέροντας Εφραίμ: Η παιδεία οφείλει σε κάθε εποχή να είναι θεοκεντρική και θεανθρώπινη (ΦΩΤΟ)”]
Με βάση τις ίδιες πηγές, τα νέα βιβλία θα διατηρούν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος καθώς θα περιλαμβάνουν, σε ποσοστό έως και 80%, κείμενα από την Αγία Γραφή. Πρόκειται για μια «σολομώντεια» λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μέχρις ότου συγγραφούν τα οριστικά βιβλία των Θρησκευτικών στα οποία θα έχει λόγο και η Εκκλησία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά, όπως και σε όλα τα μαθήματα δεν προβλέπουν τη χρήση βιβλίων από τους μαθητές, αλλά φακέλων υλικού. Καθώς όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Εκκλησία, θα προχωρήσει τελικώς στην προκήρυξη συγγραφής νέων βιβλίων. Στη διαδικασία αυτή, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να ελέγξει για τη δογματική ορθότητα αυτών που αναφέρονται στα βιβλία.