ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής, επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρθηκαν, επίσης, στη Σύνοδο “16+1” που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια και στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας για πρώτη φορά.
Οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα ενός “δαχτυλιδιού” συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή.
Ο Ζάεφ ξεκινά εκστρατεία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ η οποία πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο
«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα “τρέχει” σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα» δήλωσε στην ιστοσελίδα Balkan Insight κυβερνητική πηγή των Σκοπίων.
Την ίδια στιγμή, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.
«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».
«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση, αν τελικά οι Σκοπιανοί πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.