Ποιος είπε πως για να περάσετε ένα αξέχαστο Πάσχα και να βιώσετε ξεχωριστά αυτές τις άγιες ημέρες, πρέπει να βρεθείτε σε κάποιο ξακουστό μοναστήρι, ίσως σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι σε ένα νησί, ή σε ένα χωριό!
Οσοι πιστοί παραμείνετε στην Θεσσαλονίκη και θέλετε να ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία, σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας, πρέπει να μάθετε πως έχετε πολλές επιλογές.
Το Life-Events.gr επέλεξε επτά Ναούς, που είναι ιδανικοί για τούτες τις μέρες και η τελετουργία σ’ αυτούς, είτε τη Μ. Εβδομάδα, είτε κατά την περιφορά του Επιταφίου, είτε την Ανάσταση, αποτελεί κάτι το μοναδικό.
1. Αγιος Νικόλαος Ορφανός – Ανω Πόλη
Αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της βυζαντινής Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας), αξεπέραστης ομορφιάς, που οφείλεται στις, μοναδικής αξίας, τοιχογραφίες του. Ο προαύλιος χώρος του είναι εξίσου θαυμάσιος ενώ το περιβάλλον σε ηρεμεί και σε ταξιδεύει.
Συγκαταλέγεται στα μνημεία της σύγχρονης κληρονομιάς της UNESCO και διατηρείται εξαιρετικά. Η κατανυκτική του ατμόσφαιρα, κυρίως αυτές τις ημέρες, είναι μοναδική και αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία.
2. Παναγία Χαλκέων – Δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους
Συγκαταλέγεται στα ιστορικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η Παναγία Χαλκέων ή Κόκκινη εκκλησία, όπως διαφορετικά την αποκαλούν, εξαιτίας της πλινθόκτιστης τοιχοποιίας της, στέκει στο κέντρο της πόλης αγέρωχη, εδώ και 989 χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με την κτητορική επιγραφή που υπάρχει στη δυτική είσοδο της και μας πληροφορεί πως η ανέγερση έγινε το 1028.
Ο βυζαντινός ναός, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ρωμαϊκής αγοράς και βόρεια από την Οδό Εγνατίας, δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους, είναι ο μοναδικός της Μεσοβυζαντινής περιόδου που σώζεται στην Θεσσαλονίκη.
3. Αγιοι Απόστολοι – Ολύμπου
Στην αρχή της οδού Ολύμπου, πολύ κοντά στο δυτικό σκέλος των τειχών της Θεσσαλονίκης και δίπλα στην Αγίου Δημητρίου υψώνεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα της τέχνης της εποχής των Παλαιολόγων (1261-1453), ενώ συγκαταλέγεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Εξέχουσας σημασίας είναι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του.
4. Μονή Λατόμου ή Οσίου Δαυίδ – Ανω Πόλη
Στην Ανω Πόλη και στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, η Μονή Λατόμου (ή Οσίου Δαυίδ όπως τη γνωρίζουν κάποιοι) που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η Μονή έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη φήμη εξαιτίας ενός μοναδικού στα παγκόσμια χρονικά ψηφιδωτού, του έφηβου Ιησού Χριστού, ως όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ και γύρω του υπάρχουν οι τέσσερις Ευαγγελιστές.
Ανηφορίζοντας στα καλντερίμια, θα ακούσετε τις ακολουθίες από τα μεγάφωνα, ενώ όταν φτάσετε η θέα της Θεσσαλονίκης, με τις πιο κατανυκτικές ακολουθίες θα σας αποζημιώσουν.
5. Ναός Προφήτη Ηλία – Ολυμπιάδος (Ανω Πόλη)
Ακόμη ένας ναός, που συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μεγάλος και επιβλητικός, βρίσκεται στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης, σε ένα φυσικό ύψωμα στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδος, Ιωάννου Βαρβάκη και Προφήτου Ηλία. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος, τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με πλάγιους χόρους, γνωστός ως αθωνικός ή αγιορείτικος χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για καθολικά μονών και είναι μοναδικός στην Θεσσαλονίκη.
6. Αγία Αικατερίνη – Ανω Πόλη
Μπορεί και να είναι ο πιο καλά κρυμμένος ναός της Θεσσαλονίκης καθώς τον ανακαλύπτεις ξαφνικά ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ανω Πόλης, βόρεια της οδού Αγίου Δημητρίου, κοντά στα βυζαντινά τείχη. Χτίστηκε γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα, έχει αρκετά μικρό μέγεθος ενώ σαν θρησκευτικός χώρος διαπνέεται από μια πολύ πιο ήσυχη ατμόσφαιρα.
Το εσωτερικό του ναού φιλοξενεί σημαντικές βυζαντινές νωπογραφίες και καλοδουλεμένα υπέροχα χρωματισμένα μάρμαρα. Σημαντικά μέρη των παλαιότερων νωπογραφιών του, είχαν μείνει καλυμμένα για αιώνες καθώς είχαν καλυφθεί από τους Οθωμανούς.
7. Αγιος Μηνάς – Ιωνος Δραγούμη και Βασ. Ηρακλείου
Ο Αγιος Μηνάς, γνωστός και ως η εκκλησία της αγοράς, αφού βρίσκεται στο σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι η μόνη ίσως περίπτωση που το ωράριο των θρησκευτικών τελετών προσαρμόζεται σε εκείνο των καταστημάτων. Ετσι, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις 5 το απόγευμα.
Πρόκειται για ιστορικό ναό της πόλης, μια από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, που πρωτοαναγέρθηκε στον 5ο μ.Χ. αιώνα και από τις λίγες που δεν μετατράπηκε σε τζαμί. Τον Οκτώβριο του 1912, έγινε παρουσία της βασιλικής οικογένειας και των αρχών της πόλης η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Επίσης καταστράφηκε αρκετές φορές από πυρκαγιές, γι’ αυτό και οι Τούρκοι τον ονόμασαν «Γιανίκ Μαναστίρ», δηλαδή καμμένο μοναστήρι.