Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ – Με κατάνυξη το πρωί της Παρασκευής 3-11-2023 τελέστηκε Θεία Λειτουργία προς τιμή του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ.
Η λειτουργιά ξεκίνησε το πρωί στο ΝΑΟ του ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ -ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ στο βουνό της Νεάπολης στην Νίκαια στο Πειραιά.
Ο Αιδεσιμότατος -Εφημέριος Πατήρ Ηρακλής Μαχαίρας με το φως των κεριών και με πλήθος πιστών έγινε η Θεια Λειτουργία και όλοι ασπάστηκαν την εικόνα και το κομμάτι του ρούχου (άμφιο )του. Στο σημείο υπάρχει και εικόνα και λείψανο του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ του ΛΕΠΡΟΥ.
ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ – ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
3 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου νέου ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου
Ο Άγιος Γεώργιος ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νέβ Σεχήρ». Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη «ἐν ἀληθείᾳ καὶ ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος».
Κατά το 1797 μ.Χ. προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να Ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριο τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο Ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι όποιοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν.
Το Λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίσθηκε «σῶον καί ἀκέραιον καί ἄφθαρτον καί πλῆρες οὐρανίου εὐωδίας καί χάριτος», μετά από εμφάνισή του «ἐν ὀράματι εἰς τινα γυναῖκα χήραν, εὐλαβῆ καί φοβουμένην τόν Θεόν». Αρχικά φυλάχθηκε στην κατοικία του συνεφημερίου του, Νεοφύτου, και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως. Εκεί το προσκύνησαν και «οἱ ἀείμνηστοι Μητροπολῖται Καισαρείας Παϊσιος, Κλεόβουλος καί Ἰωάννης, οἵτινες τακτικῶς ἤρχοντο εἰς Νεάπολιν καί ἐθαύμαζον καί ὡμολόγουν τήν χάριν τήν ὁποίαν ἔλαβεν παρά Θεοῦ, ἀναδειχθείς θαυματουργός». Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μ.Χ., το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924 μ.Χ.), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται, σε αρίστη κατάσταση.
Τις ευλογίες του να έχει όλος ο κόσμος και απανταχού ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ