ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Φαίνεται ότι τα τρόφιμα με τα πιο παράξενα, συναρπαστικά και δύσκολα στην προφορά ονόματα είναι πάντα τα καλύτερα.
Είναι απλό, σκεφτείτε το. Ποια είναι τα αγαπημένα σας τρόφιμα; Αν απαντήσατε ψωμί και τυρί, τότε καταλαβαίνω. Αλλά, ίσως να θέλετε να σταματήσετε να διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Προσπαθώ να γίνω δημιουργικός σε αυτό το θέμα.
Το τζατζίκι και το τιραμισού ακούγονται υπέροχα και είναι εξίσου συναρπαστικά για να τα φάτε. Τα καλύτερα φαγητά μπορεί να μην είναι και τα καλύτερα για εσάς, παρόλο που ακούγονται καταπληκτικά. Αυτή η λίστα θα μπορούσε να διαβαστεί ως λίπη, σάκχαρα και υδατάνθρακες. Αλλά αυτό αφαιρεί τη διασκέδαση.
Δεν θα ξέρετε την κινόα μέχρι να τη δοκιμάσετε. Ω, κινόα. Η κινόα δεν είναι μόνο η τελευταία λέξη της μόδας στη διατροφή και την υγεία, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό δημητριακό ολικής άλεσης που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Κάθε χρόνο, φαίνεται να υπάρχουν τόσες πολλές νέες υπερτροφές ή θαυματουργά συστατικά που πρέπει να τρώτε, που είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσετε όλα.
Έχοντας αυτό κατά νου, συγκέντρωσα τις πιο βασικές πληροφορίες για την κινόα, από το πώς να τη μαγειρέψετε μέχρι το πού μπορείτε να τη βρείτε.
Τι είναι η κινόα;
Η κινόα, παρόλο που μοιάζει εμφανισιακά με σιτάρι, δεν είναι σιτάρι. Υπάρχουν τρεις τύποι: η μαύρη, η κόκκινη και η λευκή. Όλα τους μαλακώνουν όταν μαγειρεύονται. Η κινόα, η οποία προέρχεται από τη Νότια Αμερική, αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής της Νότιας Αμερικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, έχει γίνει πρόσφατα μια δημοφιλής υπερτροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις ΗΠΑ.
Επειδή δεν περιέχει σιτάρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική του ρυζιού και του κουσκούς. Έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πολύ κοκκώδες και άψητο, αλλά προέρχεται από την ίδια ομάδα τροφίμων με το σπανάκι ή το σέσκουλο.
Τι περιέχει;
Είναι φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την πραγματική του σημασία. Γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν αρχίσετε να κατανοείτε τις ιδιότητές του. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες για τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή τους σπόρους, καθώς επίσης και για τα υψηλά επίπεδα σιδήρου. Από άποψη βιταμινών, περιέχει βιταμίνες Β, Ε, μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και κάλιο και ασβέστιο. Αυτός είναι ένας μακρύς κατάλογος.
Αυτό το συστατικό είναι τόσο δημοφιλές εξαιτίας του συναρπαστικού ονόματος που ακούγεται. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί! Είναι επίσης πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ιχθυέλαια, τα ωμέγα 3. Μετά από περαιτέρω έρευνα, διαπιστώσαμε ότι η κινόα περιέχει στην πραγματικότητα και τα εννέα επιθυμητά αμινοξέα. Αυτό της επιτρέπει να θεωρείται πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Αυτά είναι η ιστιδίνη και η ισολευκίνη καθώς και η λευκίνη, η λευκίνη (λυσίνη), η μεθειονίνη η φαινυλαλανίνη η θρεονίνη, η βαλίνη και η λυσίνη.
Ποιες είναι οι διατροφικές ιδιότητες;
Η σύνθετη δομή της κινόα την καθιστά εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις διατροφικές λεπτομέρειες.
Σε μια μέση μερίδα 100 γρ. κινόα, μπορεί να βρείτε:
368 θερμίδες
14 γραμμάρια πρωτεΐνης
6g λίπος
64g υδατάνθρακες
7g φυτικές ίνες
Είναι ένας όμορφος μικρός κατάλογος! Και, αν και μπορεί να μη φαίνεται έτσι, τα 100 γρ. είναι μια αρκετά μεγάλη μερίδα. Πιθανότατα θα φάτε περίπου το ένα τέταρτο της μερίδας, ανάλογα με το πιάτο που θα επιλέξετε.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για την οποία είναι ιδιαίτερα καλή;
Η κινόα είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον Δείκτη ΓΔ, ίσως αξίζει να τον ελέγξετε. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την ικανότητα των τροφίμων να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι άνθρωποι που πρέπει να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνήθως ακολουθούν αυτή τη δίαιτα. Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ μπορούν να διεγείρουν την πείνα και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Η κινόα είναι ένα τρόφιμο χαμηλού ΓΔ επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες αργής απελευθέρωσης. Εμπίπτει στην κατηγορία χαμηλού ΓΔ με δείκτη 53.
Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη. Η κινόα είναι ένας εξαιρετικός σπόρος ή δημητριακός ολικής άλεσης που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των ζυμαρικών και αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο αυτών. Ωστόσο, δεν είναι αμυλούχο σε καμία περίπτωση. Αντί να είναι άνοστο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά για τη διατροφή σας.
Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να χάσει βάρος λόγω των αντιοξειδωτικών του. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό ενισχυτικό του μεταβολισμού. Αυτό θα κρατήσει τις λιγούρες σας μακριά και θα σας βοηθήσει να μπείτε σε λειτουργία καύσης λίπους. Είναι επίσης εξαιρετικό για να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς είναι ένας υδατάνθρακας βραδείας απελευθέρωσης. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις φρικτές λιγούρες ενώ παίζετε στο online καζίνο.
Είναι εύκολο να μαγειρευτεί και πώς είναι η γεύση του;
Ναι, και ναι! Όταν μαγειρεύεται, έχει μια αφράτη υφή που έχει γεύση σχεδόν σαν δημητριακό. Πρόκειται για μια κρεμώδη υφή με γεύση ξηρού καρπού.
Μπορείτε να βράσετε την κινόα για να την μαγειρέψετε. Ενώ χρειάζεται περίπου 15 λεπτά, θα πρέπει να πλύνετε καλά την κινόα πριν το μαγείρεμα. Οι σαπωνίνες απελευθερώνονται όταν η κινόα μαγειρεύεται. Ωστόσο, το σχολαστικό πλύσιμο θα διασφαλίσει ότι δεν θα βγει από το φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Η κινόα ανοίγει καθώς μαγειρεύεται και μεγαλώνει σε μέγεθος. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό όταν καθορίζετε τα μεγέθη των μερίδων σας. Η κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του παραδοσιακού ρυζιού ή των ζυμαρικών, καθώς και ως συνοδευτικό με σαλάτες και ως εναλλακτική λύση για δημητριακά.