ΜΙΑΝΜΑΡ: Ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε για τις σεισμικές ζώνες στην Ελλάδα που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, παρόμοιους με αυτόν που συγκλόνισε τη Μιανμάρ.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Ελλάδα δεν έχει βιώσει τέτοιου μεγέθους καταστροφές, η δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα ρήγματα που παρουσιάζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο.
Τα Ρήγματα που Ανήκουν σε Σεισμικές Ζώνες Υψηλού Κινδύνου
Ο καθηγητής Παπαζάχος εξήγησε σε συνέντευξή του στο Star ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που έπληξε τη Μιανμάρ, δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Τόνισε ότι για να δημιουργηθεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός, απαιτείται ένα ρήγμα που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μιλώντας για τις περιοχές στην Ελλάδα που παρουσιάζουν αυτή τη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής εντόπισε τρεις κύριες ζώνες με αυξημένο κίνδυνο.
1. Το Εξωτερικό Ελληνικό Τόξο: Αυτή η ζώνη εκτείνεται από την Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου, φτάνοντας κατά μήκος των νότιων ακτών της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Παπαζάχο, αυτό το ρήγμα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη χώρα μας, καθώς έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σεισμούς μεγάλης έντασης.
2. Η Τάφρος του Βορείου Αιγαίου: Αυτή η τάφρος, η οποία εκτείνεται προς την Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα της Ανατολίας, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για σεισμική δραστηριότητα. Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου είναι γνωστή για τις έντονες σεισμικές κινήσεις, κάτι που την καθιστά μια περιοχή υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση μεγάλων σεισμών.
3. Η Ζώνη της Αμοργού: Τέλος, η τρίτη περιοχή που ο καθηγητής αναφέρει βρίσκεται στην Αμοργό, αν και το ρήγμα σε αυτή τη ζώνη είναι λιγότερο δραστήριο σε σχέση με τα προηγούμενα. Παρόλα αυτά, παραμένει μια περιοχή με ενδεχόμενο σεισμικού κινδύνου, καθώς το ρήγμα της Αμοργού είναι σε θέση να προκαλέσει μεγάλες σεισμικές δονήσεις.
Η Σύγκριση με το Σεισμό της Μιανμάρ
Ο καθηγητής σημείωσε ότι ενώ η Ελλάδα δεν έχει βιώσει σεισμούς του μεγέθους που συνέβησαν στη Μιανμάρ, το ενδεχόμενο τέτοιων καταστροφών δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως. Όπως ανέφερε, στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956, οι καταστροφές δεν ήταν τόσο εκτεταμένες, κυρίως λόγω της απόστασης από τις ακτές και της απουσίας ψηλών κτηρίων στην περιοχή. Στη Μιανμάρ, ωστόσο, οι υψηλές κατασκευές, η πυκνότητα πληθυσμού και οι άμεσες συνέπειες από την εγγύτητα του σεισμικού επίκεντρου οδήγησαν σε τραγικές καταστροφές.
Η Σημασία της Κατασκευής και των Υποδομών
Ο καθηγητής Παπαζάχος αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση των σεισμών στις σύγχρονες κατασκευές, ειδικά στα ψηλά κτήρια. Εξήγησε ότι οι σεισμοί μεγάλου μεγέθους, όπως αυτός της Μιανμάρ, προκαλούν αργές ταλαντώσεις που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα ψηλά κτίρια. Αντίθετα, σε εποχές όπως το 365 μ.Χ., όταν συνέβη σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ στη νότια Ελλάδα, η απουσία ψηλών πολυκατοικιών μετέτρεψε τις συνέπειες σε κάτι λιγότερο καταστροφικό.
Ο Σεισμικός Κίνδυνος στην Ελλάδα
Η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Η παρουσία ενεργών ρηγμάτων και η εγγύτητα σε σεισμικές ζώνες δημιουργούν συνθήκες αυξημένου κινδύνου. Ο Παπαζάχος επεσήμανε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των σεισμικών κινδύνων και την εφαρμογή αντισεισμικών προτύπων στις κατασκευές, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες από ενδεχόμενους μεγάλους σεισμούς.
Ο καθηγητής κατέληξε τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές και οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εφαρμόσουν τα διδάγματα από το παρελθόν για την καλύτερη πρόληψη και προστασία σε περίπτωση ισχυρών σεισμών. Οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, πρέπει να εντείνουν την ενημέρωση του κοινού και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Η προετοιμασία για σεισμικές καταστροφές δεν αφορά μόνο τις αρμόδιες αρχές, αλλά και κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει σωστά σε περίπτωση σεισμού.