ΟΠΕΚΕΠΕ: Με υπόλοιπα της ΕΑΕ 2024, που αφορούν τόσο τα Οικολογικά Σχήματα όσο και τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα, αλλά και εκκρεμότητες σε πολλούς παραγωγούς που δεν έλαβαν ενισχύσεις κατά τις προηγούμενες πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να κυλήσει ομαλά η καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους δικαιούχους παραγωγούς και, παράλληλα, να ανοίξει το ΟΣΔΕ έτους 2025 στην ώρα του.
Του Γιάννη Παπανικολάου
ΑΓΡΟΤΕΣ- ΜΠΛΟΚΑ 2025: Αγριεύουν οι αγρότες τις επόμενες μέρες! Οι απλήρωτες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ
News: Αυτό, τουλάχιστον, υπόσχεται η διοίκηση του υπό επιτήρηση Οργανισμού. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει σε τεχνολογικό επίπεδο, με όραμα τη βελτίωση των υπηρεσιών του, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα, την ταχύτητα και τη δικαιοσύνη στη χορήγηση των ενισχύσεων, με διαφάνεια και αξιοπιστία», αναφέρει ο Οργανισμός.
Οικολογικά Σχήματα
Το μεγάλο στοίχημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώσει το συντομότερο τα Οικολογικά Σχήματα του 2024, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πασχαλινής πληρωμής των Οικολογικών του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων θα γίνει «τις πρώτες εβδομάδες του 2025».
Οι παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν μετά τις 15 Ιανουαρίου 2025, καθώς σύμφωνα με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Ενιαίων Αιτήσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, για το έτος ενίσχυσης 2024, τροποποιήσεις στην ΕΑΕ για τα Οικολογικά μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιανουαρίου 2025.
Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις:
- Για τις παρεμβάσεις με βάση την έκταση, εφόσον ο δικαιούχος έχει ενημερωθεί για επιτόπιο έλεγχο ή μη συμμόρφωση.
- Για παρεμβάσεις με βάση τα ζώα, αν έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος ή διαπιστωθεί μη συμμόρφωση.
Επιτρέπονται, όμως, τροποποιήσεις σε τμήματα της αίτησης που δεν επηρεάζονται από μη συμμόρφωση.
Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
Αν και η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων του 2024 αναμένεται από τον Μάρτιο και μετά, υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες που πρέπει να τηρηθούν από τους δικαιούχους για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πληρωμές.
Παράδοση προϊόντων
Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Ρυζιού πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 να παραδώσουν τουλάχιστον 4 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο (400 κιλά ανά στρέμμα) σε εγκεκριμένους αγοραστές (εμπόρους, μύλους, συνεταιρισμούς).
Οι δικαιούχοι της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Βρώσιμων Οσπρίων πρέπει να παραδώσουν:
- Ρεβίθια: 70 κιλά/στρέμμα
- Φακές: 40 κιλά/στρέμμα
- Φασόλια μέτρια & χονδρά: 100 κιλά/στρέμμα
- Φασόλια γίγαντες & ελέφαντες: 150 κιλά/στρέμμα
Για τις Συνδεδεμένες των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, της Βιομηχανικής Τομάτας, της Κορινθιακής Σταφίδας και του Αραβοσίτου, οι παραδόσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Όσον αφορά την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 2025 ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ : Ειδική Βάμβακος και Eco-Schemes- Μπλόκα και κόκκινα δάνεια
Εκκρεμότητες και Απλήρωτοι Παραγωγοί
Από τις προηγούμενες πληρωμές, πολλοί παραγωγοί δεν εξοφλήθηκαν πλήρως. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι από την πληρωμή του Δεκεμβρίου εξαιρέθηκαν 345.605 αγροτεμάχια (6,2% του συνόλου), κυρίως λόγω αστικών περιοχών, χέρσων εκτάσεων και βοσκότοπων.
Η εξαίρεση είναι προσωρινή και οι παραγωγοί που θεωρούν ότι επηρεάζονται αδίκως θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις σε διαδικασία που θα ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εκτός πληρωμών έμειναν επίσης:
- 5.330 αιτήσεις μεταβιβάσεων, κυρίως λόγω ελέγχων σε περιπτώσεις κληρονομιάς.
- 28.799 ΑΦΜ, με αιτίες όπως άμεσες ενισχύσεις κάτω των 150 ευρώ ή δεσμεύσεις δικαιωμάτων.
- 26.381 αιτήσεις για το Εθνικό Απόθεμα (Ε.Α.) 2024, λόγω ελλείψεων σε δικαιολογητικά ή μη εκπλήρωσης προϋποθέσεων.
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις νέες μικροπιστώσεις, ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ, που προσφέρονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση;
Τα χαμηλότοκα δάνεια απευθύνονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ. Η διάρκεια των δανείων κυμαίνεται από 12 έως 96 μήνες, ενώ παρέχεται και περίοδος χάριτος έως 6 μήνες.
Οι τρεις φορείς που παρέχουν τα δάνεια:
- Action Finance Initiative (AFI) Microfinance Α.Ε.
- MicroSmart Α.Ε.
- ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με έναν από τους τρεις φορείς για να ενημερωθούν για τα κριτήρια και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.