Σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος και την αξιολόγηση.
«Δεδομένου του πώς έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, ακόμη μία καθυστέρηση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη» σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Σρόιντερ, αναλυτής της ING. «Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες ήταν υψηλές, καθώς η Ελλάδα είχε εγκρίνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα» σπεύδει να προσθέσει.
Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, χρειάζεται επιπλέον ρευστότητα προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα, ύψους 7,3 δισ. ευρώ και επομένως, η εκταμίευση της επόμενης δόσης κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.
Το ΔΝΤ, προκειμένου να «ανάψει» το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, απαιτεί μεγαλύτερο ρεαλισμό ως προς τις προβλέψεις της οικονομίας, αλλά και περισσότερη σαφήνεια ως προς τα επικείμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει δυσμενώς το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς οι αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων αυξάνονται κατά 37 μονάδες βάσης στο 5,90%.
[irp posts=”349171″ name=”Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ε.Ε.”]
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημειώνουν άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,802% και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων καταγράφουν αύξηση κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,762%.
Το προηγούμενο διάστημα, χάρη στις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει κάτω του 5% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.
Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κορυφαίες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές ομολόγων, ακόμη και εντός του Ιουλίου.