ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ- Ανησυχία προκάλεσαν οι χθεσινοί σεισμοί που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς.
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης τόνισε την ανάγκη για διευρυμένη επιστημονική σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο πρέπει να αναλυθεί και από διεθνείς ειδικούς με εμπειρία σε ηφαιστειακές ζώνες.
Ηφαιστειακοί σεισμοί και άνοδος μάγματος
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής παρουσίαζαν χαρακτηριστικά ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Οι σεισμοί αυτοί διαφέρουν από τους τεκτονικούς. Η φύση τους υποδηλώνει άνοδο μάγματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει ομοιότητες με το ηφαιστειακό σμήνος του 2011, όμως η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε εκείνη την εμπειρία. «Η σύγκριση με δεκάδες άλλα ηφαιστειακά επεισόδια παγκοσμίως θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη δυναμική της κατάστασης», τόνισε.
Μείωση της σεισμικής δραστηριότητας – Προσοχή στις εξελίξεις
Αν και η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί, ο κ. Συνολάκης προειδοποίησε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους επιστήμονες. «Το ότι σταμάτησαν οι δονήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το φαινόμενο εκτονώθηκε. Αντιθέτως, η μετάβαση από μικρούς σεισμούς σε καθαρά ηφαιστειακούς δονήσεις απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση», εξήγησε.
Οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορες παραμέτρους, όπως τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων και την έκλυση αερίων, προκειμένου να εκτιμήσουν αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός ή για την απαρχή μιας νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.
Δύο σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου
Ο καθηγητής Συνολάκης παρουσίασε δύο πιθανές εκδοχές για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. «Υπάρχει το ενδεχόμενο το ανερχόμενο μάγμα να σχηματίσει έναν μικρό ηφαιστειακό κώνο, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν σε θαλάσσιες ηφαιστειακές περιοχές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και το σενάριο μιας ισχυρότερης σεισμικής δόνησης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.
Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ αναμένονται νέες αναλύσεις από σεισμολογικά και ηφαιστειολογικά ινστιτούτα, ώστε να υπάρξει πιο σαφής εικόνα για τη δυναμική του φαινομένου.