Κράτος – Εκκλησία: Για «γόνιμη συζήτηση» έκανε λόγο ο υπουργός Θρησκευμάτων, ο οποίος ενημέρωσε εχθές την Ιεραρχία για τη συμφωνία – Συνεχίζεται και σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση στο Φανάρι – Παραμένει μέχρι νεωτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Συνεχίζεται και σήμερα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας στο Φανάρι, την οποία χθες ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για τη συμφωνία Εκκλησίας της Ελλάδος–Πολιτείας και οι 12 Ιεράρχες έβαλαν στον υπουργό τις «κόκκινες γραμμές» για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάντως έχει ενημερώσει τον κ. Τσίπρα από τις αρχές Αυγούστου του 2017 ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τάσσεται κατά της όποιας αλλαγής στο άρθρο 3 του Συντάγματος.
Σε ότι αφορά στο θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και έδωσε παράταση στην θητεία του Αρχιεπισκόπου για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Επίσης, στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή ημερομηνία που θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ιεραρχίας (Sobor) στην Εκκλησία της Ουκρανίας προκειμένου να εκλεγεί ο Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας.
Για δεύτερη φορά χθες ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου πήγε στο Φανάρι
Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου πήγε στο Φανάρι για να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας. Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, συμμετείχαν και μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κάθετα αρνητικό στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας και έχει διαμηνύσει από την αρχή «όχι» σε όλα. Η ολιγόωρη παρουσία του κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι είχε ως στόχο την σηματοδότηση έναρξης διαλόγου κα προσπάθεια αναστροφής του κλίματος που σηματοδοτήθηκε και από τη συνάντηση με την Εκκλησία της Κρήτης, όπου «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζεται και σήμερα ενώ αν χρειαστεί θα συνεδριάζει έως το πρωί της Πέμπτης. Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου τονίζεται: «Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ.Υπουργό, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τονΟικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ύστερα και από τηνεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως».
Σε δηλώσεις του ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «για τα μισθολογικά του κλήρου ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστούν είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε με όλους τις επόμενες ημέρες και είναι προφανές ότι εμείς δεν πρόκειται να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση. Αρα ο τρόπος με τον οποίον συζητήσαμε ήταν να αποδεχθούν την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα λύσει το θέμα και θα διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα. Το πώς ακριβώς είναι θέμα νομοτεχνικό».
Γαβρόγλου: «Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση»
«Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου αποχωρώντας χθες το μεσημέρι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής: «Αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση γιατί το κλίμα που υπήρξε ήταν πραγματικά, όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πολύ αισιόδοξο».
Ο κ. Γαβρόγλου έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χθες Τρίτη, στις εννέα το πρωί, χωρίς να κάνει σε δηλώσεις, ενώ στις εννέα και μισή, και για σχεδόν μιάμιση ώρα ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το καυτό θέμα της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία έδωσε στον κ. Βαρθολομαίο όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Παράταση πήρε -σύμφωνα με πληροφορίες- η παραμονή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έβαλε την υπόθεση αποπομπής του Δημήτριου Αμερικής σε ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Πατριάρχη έπαιξε η παρέμβαση στελεχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ομογενειακών κύκλων οι οποίοι πιέζουν ώστε ο αντικαταστάτης του Δημήτριου να προέρχεται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για το ενδεχόμενο την θέση του Δημητρίου να πάρει για ένα χρονικό διάστημα έως την επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου τοποτηρητής – ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης έχει καλέσει δυο φορές εν Συνόδω τον 90χρονο Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του αλλά και τις δυο ο Αμερικής αρνήθηκε προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι έχει ακόμη πολλά προσφέρει από την θέση του.
Τι λέει ο Πάνος Καμμένος
Σε ανάρτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα social media, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου πρέπει να γίνει σεβόμενη απολύτως την άποψη της Εκκλησίας αλλά και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
«Η πάγια θέση μου ως αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ότι θα ακούσουμε με προσοχή και θα συμφωνήσουμε μόνο εάν συμφωνήσει στο σύνολό της η ιεραρχία. Και η ιεραρχία συμπεριλαμβάνει και την Εκκλησία της Κρήτης. Συζητήσαμε και για το άρθρο 21 που αναφέρεται στην οικογένεια, που είναι ο θεσμός και το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας και πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να αλλαχθεί το συγκεκριμένο άρθρο». Ο υπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, λέγοντας ότι πρέπει «συνταγματικά να κατοχυρωθεί η μονιμότητα των ιερέων και η εξασφάλιση του μισθού από το Κράτος». «Αυτές είναι δύο προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, για την οποία κανείς δεν έχει αντίρρηση, αφού θα αποφέρει έσοδα και στην Εκκλησία και στο Κράτος» κατέληξε ο κ. Καμμένος.