Λευκός Οίκος: Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Joe Biden, στον Λευκό Οίκο επισφράγισε τις ισχυρές και διαρκώς ενισχυόμενες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών εξελίξεων, η συνάντηση αυτή αποτελεί ορόσημο για την κοινή πορεία των δύο χωρών σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος Biden, υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στις σημαντικές συνεισφορές της Κύπρου στα ανθρωπιστικά και γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής. Αφού καλωσόρισε τον κ. Χριστοδουλίδη, τόνισε ότι η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής οκτώ χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο κ. Biden ευχαρίστησε την Κύπρο για τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή ηγεσία για τη σταθερή στάση της.
Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ και της Κύπρου να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, επισημαίνοντας την κοινή τους στάση για την προάσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας των κρατών. Ο κ. Biden αναφέρθηκε με έμφαση στον «συνεχή διάλογο και τη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, όπως την ενέργεια και την τεχνολογία, τομείς στους οποίους η Κύπρος κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον πυρήνα της συνάντησης βρέθηκε, βέβαια, το Κυπριακό ζήτημα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε τη διαχρονική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο, αναφερόμενος στα πενήντα χρόνια από την έναρξη της διαίρεσης του νησιού. Η προσωπική σύνδεση του Biden με το θέμα, από την εποχή που ήταν Γερουσιαστής, προσέδωσε στη συζήτηση ένα επιπλέον συναισθηματικό βάρος. Ανέφερε ότι θυμάται καθαρά το 1974, όταν έγινε η διαίρεση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως μια «θλιβερή μέρα». Παρά τις δυσκολίες που έχουν υπάρξει για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την αισιοδοξία του για ένα μέλλον όπου η Κύπρος θα είναι επανενωμένη και σε ειρηνική συνύπαρξη.
Η στήριξη των ΗΠΑ σε μια τέτοια λύση υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της διχοτόμησης για το κυπριακό έθνος. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Biden για τη στήριξη και εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και στόχους. Μέσα από τη συνεργασία τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενέργεια και η ασφάλεια, η Κύπρος και οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να επιδιώξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Με την επίλυση του Κυπριακού να παραμένει κεντρικός στόχος, η Κύπρος συνεχίζει να επενδύει στη στήριξη από διεθνείς δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ενωμένης και ισχυρής Κύπρου στην περιοχή.