Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον ερχόμενο Οκτώβρη όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο μέσα στον Λευκό Οίκο καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη.
Η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική το διάστημα 23 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου θα είναι η έκτη κατά σειρά από την ανάληψη των καθηκόντων του το 1991. Έκτοτε, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με άλλους τρεις Αμερικανούς προέδρους στον Λευκό Οίκο (Κλίντον, Μπους και Ομπάμα).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο -πιθανότατα στις 26 Οκτωβρίου- ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Η προσωπική σχέση Μπάιντεν-Βαρθολομαίου ξεκίνησε το 2009 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για το περιβαλλοντικό συνέδριο που έλαβε χώρα εν πλω στον ποταμό Μισισιπή. Ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν διοργάνωσε προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου επίσημο δείπνο στην κατοικία του.
Στην πρόποσή του ο κ. Μπάιντεν είχε αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του κ. Βαρθολομαίου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Τι αναμένουμε να συζητηθεί
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει την ευκαιρία να θέσει για μια ακόμη φορά ζητήματα που έχουν σχέση με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στον αντίποδα γεγονός είναι οτι η επίσκεψη αυτή θα προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις του Φαναρίου με τη Μόσχα η οποία κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για όργανο των Αμερικανών.
Αν και προβάλλεται ιδιαίτερα το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για νέα αλλαγή του καθεστώτος.
Αυτό που ελπίζει ο κ. Βαρθολομαίος είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και από την αμερικάνικη κυβέρνηση. Η επαναλειτουργία της μπορεί να επιτευχθεί καθώς και οι Τούρκοι αναζητούν “ενέργειες” που θα ικανοποιήσουν τη Δύση.
Ωστόσο όλα δείχνουν οτι μετά από αυτό το ταξίδι (θα ακολουθήσει της επίσκεψης στην Ουκρανία) θα αλλάξουν πολλά στον κόσμο της Ορθοδοξίας .
Το Ουκρανικό, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και οι σχέσεις με τα πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιεροσολύμων θα είναι από τα θέματα που θα εξετασθούν. Παράλληλα θα εξετασθούν και θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον
.