ΙΜΒΡΟΣ: Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε την Ίμβρο και τα ομογενειακά σχολεία του νησιού πραγματοποιώντας την πρώτη παρουσία Υπουργού Παιδείας στο νησί, συνοδευόμενη, σε όλη τη διάρκεια της προγραμματισμένης αυτής επίσκεψης, από την Γενική Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη κ. Σουλτανοπούλου, και με την αγαστή συνεργασία του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Κωνσταντινούπολης και του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή.
Κατά την παραμονή της στην Ίμβρο, η κα Μακρή συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, όπου αντάλλαξαν θερμά λόγια και επωφελείς απόψεις για την συνέχεια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, μέσω της καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Κωνσταντινούπολης κ. Γιγουρτσή και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, των οποίων την παρουσία, το έργο και την προσφορά στην ελληνόγλωσση ομογενειακή εκπαίδευση επιβράβευσε, τονίζοντας την αμέριστη υποστήριξη και την διαρκή μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας για τη διατήρηση, αναβάθμιση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των εκεί σχολείων.
Σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και διάθεσης για ουσιαστική συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν την Υφυπουργό Παιδείας για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ομογενειακή εκπαίδευση και στα οποία η αρμόδια Υφυπουργός στάθηκε με έντονο ενδιαφέρον.
Ο διορισμός περισσότερων ομογενών εκπαιδευτικών από ελληνικής πλευράς και η μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί, η επιτάχυνση των διορισμών όσων ομογενών είναι υποψήφιοι για ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων με σταθερές και ικανοποιητικές λύσεις ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Τη δεύτερη ημέρα στην Ίμβρο, η κα Μακρή επισκέφτηκε το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και έχει, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 37 μαθητές.
Η Υφυπουργός Παιδείας συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε στις 28 Ιουλίου 2020, όπου προβλέπεται ότι:
«Τα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται στους µαθητές ελληνικής υπηκοότητας από τα οµογενειακά σχολεία Κωνσταντινούπολης και το Ελληνικό Γυµνάσιο-Λύκειο Ίµβρου, από την έναρξη λειτουργίας τους µε τα οποία βεβαιώνεται η περάτωση σπουδών σε αυτά, είναι ισότιµα προς τα απολυτήρια Γυµνασίου και Λυκείου της ηµεδαπής».
Ωστόσο, σε συνέχεια του παραπάνω, τονίστηκε και η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης και λήψης του απολυτηρίου και για τους επισκέπτες μαθητές μέσω της διαδικασίας που θα ορίσει το ΥΠΑΙΘ.
Η παρουσία της κας Μακρή στην Ίμβρο συνεχίστηκε με συνάντησή της με τον Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου, που είναι και ο φορέας στον οποίο υπάγονται τα σχολεία, με τα μέλη του συλλόγου να ενημερώνουν σχετικά με τις ομογενειακές εκπαιδευτικές μονάδες της Τουρκίας, που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης και των μορφωτικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων Ελλάδας-Τουρκίας, ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας και υπάγονται στην ιδιωτική μειονοτική εκπαίδευση με γλώσσες διδασκαλίας των μαθημάτων την ελληνική και την τουρκική.
Επόμενος σταθμός της Υφυπουργού Παιδείας ήταν το Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Ίμβρου, όπου μαθήτριες και μαθητές υποδέχτηκαν εγκάρδια την κα Μακρή, έχοντας ετοιμάσει για το καλωσόρισμα μια συγκινητική εκδήλωση με τραγούδια και χορούς.
Το ελληνικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, γενέτειρα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με 3 μαθητές και, κατά το τρέχον σχολικό έτος, έχει 21 παιδιά, τα 5 στο νηπιαγωγείο και τα 16 στις τέσσερις τάξεις του Δημοτικού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νηπιαγωγείο και Δημοτικό Ίμβρου η κα Μακρή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και άκουσε από τους γονείς τις ανάγκες που εκείνοι διαπιστώνουν και τις προσδοκίες τους για την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών τους.
Η διαφωτιστική επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας στην Ίμβρο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους Αγίους Θεοδώρους και στο Μουσείο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ένα ιμβριώτικο μουσείο μνήμης και ιστορίας, που στεγάζεται στο παλαιό παντοπωλείο του παππού του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετατρέποντας το προγραμματισμένο αυτό ταξίδι σε μια εξαιρετική εμπειρία επαφής και συνδιαλλαγής με τον ελληνικό εκπαιδευτικό πυρήνα της Ομογένειας της Ίμβρου, ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών δεσμών με την ομογενειακή σχολική κοινότητα και ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας μέσω της ελληνικής Παιδείας.