Επιμέλεια : ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ– Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Ειδήσεις Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Δευτέρα 26 Ιουλίου, η κρίσιμη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και το ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Ενώ σε προκλητικούς έως απαράδεκτους χαρακτηρισμούς προχώρησε ο κ. Νίκη Κεραμέως για τις εκκλησιαστικές σχολές.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ως προβληματικές ως προς τη βάση εισαγωγής και την απορρόφηση των αποφοίτων τους.
Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε στην ολομέλεια η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών το οποίο περιλαμβάνονται και άρθρα για την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα οποία καταργούνται οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων.
Η κ. Κεραμέως αναφορικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση αρχικά σημείωσε: «Η εκκλησιαστική μας εκπαίδευση χρήζει εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης. Ο τελευταίος νόμος για την εκκλησιαστική εκπαίδευση ψηφίστηκε το 2006. Και ως κύριο στόχο είχε την ίδρυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η βάση εισαγωγής των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και απορρόφηση των αποφοίτων τους είναι ιδιαίτερα προβληματικές». Θέλοντας να τεκμηριώσει τη θέση της χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα μη Ιερατικά τμήματα, δηλαδή αυτά της Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, λέγοντας: «Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Από τα μη Ιερατικά τμήματα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσλάβει σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο. Σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο! Αυτή είναι η κατάσταση κυρίες και κύριοι του Σύριζα που ανεχτήκατε. Έναν απόφοιτο σε έντεκα χρόνια! Και διατηρούμε δομές εκκλησιαστικής εκπαίδευσης οι οποίες μάλιστα ο Σύριζα λέει να ενισχύσουμε».
ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΌ ΒΟΥΛΗ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από την πλευρά του, το κυβερνητικό σχήμα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεταρρυθμιστική τομή, ενώ, την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αυταρχικές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, άνοιξε χθες, Δευτέρα 26 Ιουλίου, η αυλαία της πρώτης μέρας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νοοσχέδιο αφορά στην αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών το οποίο περιλαμβάνονται και άρθρα για την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα οποία καταργούνται οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι διαφωνίες ήταν αρκετές, οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί, με σημεία αιχμής τη διάταξη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το μέτρο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25 κατέθεσαν τροπολογίες ζητώντας την αναστολή του, τουλάχιστον για φέτος.
Σχετικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως το κομμάτι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό νομοσχέδιο. Ωστόσο, στους κόλπους των Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης αλλά και στους Καθηγητές των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια καθώς δεν κλήθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, με το ΚΙΝΑΛ να διευκρινίζει ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηρίξει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στον πρωθυπουργό αναμένεται να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον λόγο θα πάρει και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όπως έχει ανακοινωθεί.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.
Η ΔΙΣ τι λέει για όλα αυτά;