Η Ασούρα, αποκαλείται «Θρήνος του Μουχαράμ» και είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα το 680 μ.Χ.. Κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου δηλαδή μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, οι σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν τον Ιμάμη Χουσεΐν.
Για τον σκοπό αυτό, συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου και τιμούν το μαρτύριο του με το αίμα και τον πόνο που προκαλεί ο αυτοτραυματισμός τους.
Αρχικά οι πιστοί προσεύχονται και στη συνέχεια συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την τελετή. Θρηνούν κλαίγοντας και χτυπώντας το στήθος τους και προετοιμάζουν το άλογο του Προφήτη για τον επιτάφιο του.
[irp posts=”374183″ name=”Ισραήλ: Αποτρέψαμε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Ιερουσαλήμ””]
Στη συνέχεια ψέλνουν και ακολουθεί το αυτομαστίγωμα με λεπίδες που προκαλεί αιμορραγία για να ολοκληρωθεί η τελετή.
Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στο lifo.gr προκαλούν πραγματικά αποτροπιασμό και έκπληξη, για το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο κέντρο του Πειραιά.