ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ: Ποιος έδωσε εντολή για υποκλοπές εις βάρος του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Φλώρου, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, κ. Αλ. Διακόπουλου, των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και στελεχών της Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών; – Η αξιοπρέπεια προηγείται της «καρέκλας» – Στόχος και ο Κωστής Χατζηδάκης
ΟΙ τελευταίες αποκαλύψεις σχετικώς με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ ενός υπουργού, των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, στελεχών της Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού εγείρουν πολύ σημαντικό ζήτημα εμπιστοσύνης στους κόλπους της Κυβερνήσεως και των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν επιλεγεί και τοποθετηθεί στις θέσεις τους από την σημερινή Κυβέρνηση. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, αν δεν τους εμπιστευόταν, γιατί τους τοποθέτησε στις νευραλγικές θέσεις τις οποίες κατείχαν και κατέχουν; Και αν τους εμπιστευόταν, γιατί τους παρακολουθούσε;
Το θέμα ευρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητος από χθες, οπότε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφαλίσεως Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Χρήστος Ράμμος, απέστειλε επιστολή σχετικώς με τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές τηλεφώνων προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Αν και το περιεχόμενο της επιστολής δεν εδόθη επισήμως στην δημοσιότητα, συμφώνως προς πληροφορίες, αναφέρει έξι πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση: τον υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον προσφάτως αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας, καθώς και δύο στελέχη της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ένας εκ των οποίων ο γενικός διευθυντής, αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, και τον μέχρι προ τινος σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και νυν διευθυντή της Ζ΄ Διευθύνσεως του Υπουργείου Εξωτερικών, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, κατ’ εφαρμογήν του προσφάτως ψηφισμένου νόμου για την λειτουργία της ΕΥΠ, όπου στο άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 προβλέπεται ότι οφείλει να «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης».
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Ράμμος είχε επιχειρήσει να ενημερώσει σχετικώς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφανείας της Βουλής, αλλά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Είχε, μάλιστα, χαρακτηρισθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής «αυτόκλητος προσκεκλημένος». Το ζήτημα, όμως, εν τέλει, θα απασχολήσει την Βουλή, καθώς στην σημερινή συνεδρίαση θα τα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και παρέλαβε αυτοπροσώπως την επιστολή Ράμμου. Η εξέλιξις, μάλιστα, του έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί ως θεσμικό πρόσωπο. Πηγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ετόνιζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν πρόκειται να πεί ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνον, όπως οφείλει, από το βήμα της Βουλής».
Αναμένεται, λοιπόν, να λάβει τον λόγο και να τοποθετηθεί επί του ζητήματος των υποκλοπών, κατά την διάρκεια συζητήσεως νομοσχεδίου για την Υγεία. Στην περίπτωση, δε, κατά την οποία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Κυβερνήσεως, αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα σηκώσει το γάντι» και θα διαλύσει την Βουλή, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές (άλλωστε, η θητεία της Κυβερνήσεως ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες). Ήδη, πάντως, από χθες, μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκάλεσε την Κυβέρνηση να παραιτηθεί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική οργάνωση».
Είναι προφανές, πάντως, ότι το ζήτημα των υποκλοπών έχει λάβει την τροπή που ήθελε να αποφύγει η Κυβέρνησις. Οι χειρισμοί της, όμως, που φαίνονται σαν προσπάθεια συγκαλύψεως, οδηγούν τελικώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκδηλώνονται μία «νευρική» αντίδρασις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ομιλεί για «προνομιακή σχέση της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ»! (ιδέ σε άλλη στήλη).
Επειδή, όμως, οι παρακολουθήσεις κάποιων προσώπων και συγκεκριμένα των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμύνης και Στρατού, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και του γενικού διευθυντού Εξοπλισμών και ενός στελέχους της ΓΔΑΕΕ, υποδεικνύουν σύνδεση με προγράμματα επιλογής και αγοράς οπλικών συστημάτων, τίθεται ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, που έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Βασικό ερώτημα είναι ποιος έδωσε την εντολή για τις παρακολουθήσεις αυτές; Ακολουθεί, όμως, το εξ ίσου σημαντικό, αφ’ ότου το θέμα απεκαλύφθη και, μάλιστα, κατέστη αντικείμενο αλλεπαλλήλων δημοσιευμάτων. Εζήτησαν οι εμπλεκόμενοι εξηγήσεις από την Κυβέρνηση; Έλαβαν απαντήσεις; Και όποιες και αν ήσαν αυτές, ως στρατιωτικοί (άνθρωποι κατ’ εξοχήν της τιμής και του καθήκοντος) ανέχονται να υπηρετούν υπό την πολιτική διοίκηση μιάς Κυβερνήσεως που τους παρακολουθεί; Που, δηλαδή, δεν τους εμπιστεύεται; Προέχει η διατήρησις της «καρέκλας» της στρατιωτικής τιμής. Το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ταυτοχρόνως με την δημοσιοποίηση του θέματος, ολοκλήρωνε την τριετή θητεία του στην ηγεσία του Στρατού και ήδη είναι απόστρατος. Για τον ίδιο λόγο, έχει να κάνει με τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο, ο οποίος, επίσης, προέρχεται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και ενώ η Ελλάς ταλανίζεται από ένα σημαντικό ζήτημα εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις που εσημειώθησαν χθες από τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροχήματα ανήλθαν σε 65, ενώ εσημειώθησαν και 11 εμπλοκές μαχητικών σε ελιγμούς αερομαχίας. Προφανώς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αλληλοπαρακολουθούμεθα και καθιστούμε βασικά ζητήματα της αμύνης της χώρας αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Το χειρότερο είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει εμπλοκή και της στρατιωτικής ηγεσίας. Κάτι που είναι πρωτοφανές. Ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα. Και όταν ανέκυπταν θέματα εμπιστοσύνης, ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με το σημερινό των παρακολουθήσεων, υποβάλλονταν παραιτήσεις.
Ο από ετών εκλιπών αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Γεώργιος Θεοδωρουλάκης, ο οποίος είχε παραιτηθεί κατόπιν διαφωνίας με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης, Γιάννο Παπαντωνίου, εξ αιτίας διαφωνίας στην επιλογή προσώπων, είχε πεί κατά την τελετή παραδόσεως των καθηκόντων του: «Ο άνθρωπος μπορεί να ζει χωρίς να ασκεί εξουσία. Δεν μπορεί, όμως, να ζει χωρίς τιμή»…
estianews.gr