Πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη συνάντηση είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.
Συζήτησαν τα θέματα των σχολείων, της ελληνικής γλώσσας όπως και το ΣΑΕ, για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.
Ο Υφυπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Δημήτριο και το θέμα του Μαλιωτείου. Όπως δήλωσε λίγο αργότερα:
«Διευκρίνισα στον Αρχιεπίσκοπο ότι στην υπόθεση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Βοστώνης, η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε δικαιούται να παρέμβει, αφού είναι εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας. Όπως μάλιστα μου απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, θα ήταν απαράδεκτο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χειρισμό από πλευράς μου σε καθαρά διαμεσολαβητικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχτεί μία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου με τον εδώ προκαθήμενο της Εκκλησίας.
Μου διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται τα μέλη του Μαλιωτείου να έρθουν στη Νέα Υόρκη και ότι θα τους συναντήσει εκείνος στη Βοστώνη, στο πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει. Μου ανέφερε μάλιστα ότι θα αποστείλει στο ΔΣ του Μαλιωτείου και σχετική επιστολή».
Πριν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη κ Κωνσταντίνο Κούτρα και τον διπλωματικό του Σύμβουλο Βίκτωρα Μαλιγκούδη, επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αναγείρεται στο «σημείο Μηδέν».
[irp posts=”324632″ name=”Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Δ.Αβραμόπουλο – Εξήρε το φιλανθρωπικό έργο (ΦΩΤΟ)”]
«Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του γνωστού μας Καλατράβα. Μία εκκλησία που θα έχει τη μορφή καντηλιού, και που είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας με βάση τη Νέα Υόρκη, στο σημείο όπου πριν 16 χρόνια είχαμε την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων.
Υπολογίζεται ότι η ανέγερση θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2018 και φαντάζομαι ότι τα θυρανοίξια θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο γεγονός με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Σήμερα που είναι ακόμα γιαπί, υπολογίζεται ότι επισκέπτονται περιμετρικά το χώρο πάνω από 23.000 άτομα. Αντιλαμβάνεται κανείς τη κοσμοσυρροή όταν αρχίσει η λειτουργία του Ναού».