Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΙΚΑΓΟ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος απηύθυνε δέηση στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, όπου ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Η δέηση αυτή εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση συμμετοχής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε κομματικά συνέδρια και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Στη δέησή του, ο Σεβασμιώτατος προσευχήθηκε για την καθοδήγηση και την επιτυχία της Κάμαλα Χάρις, καθώς και του αντιπροέδρου της, Κυβερνήτη Tim Walz, ζητώντας από τον Αιώνιο Θεό να τους χορηγήσει δύναμη και σοφία ώστε να υπηρετήσουν με αγάπη, ελπίδα και πίστη στο έθνος. Εξέφρασε, επίσης, την ευχή να συνεργαστούν οι Αντιπρόσωποι με πνεύμα χαράς και αφοσίωσης για το καλό της χώρας.
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ευχόμενος ειδικές ευλογίες για τον ίδιο και την οικογένειά του, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τις θυσίες του προς τον αμερικανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα.
Μετά τη δέηση του Αρχιεπισκόπου ακολούθησε ομιλία από τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο συνέδριο, ενισχύοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.
Στις 20 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, όπου παρευρέθηκαν σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές προσωπικότητες. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι γερουσιαστές Chris Coons, Chris Van Hollen και John Sarbanes, καθώς και η αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη. Παρόντες ήταν επίσης η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νάσικα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββα, και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.
Η δεξίωση αποτέλεσε ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, καθώς και για την ενίσχυση των δεσμών με την Αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με την παρουσία του τόσο στο συνέδριο όσο και στη δεξίωση, υπογράμμισε τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως σημαντικού παράγοντα στις διαπολιτισμικές και πολιτικές σχέσεις των ΗΠΑ.