ΗΠΑ: Η αμνησία Μπάιντεν σύμφωνα με έκθεση εισαγγελέως, η αγωνιώδης έκκλησις στρατηγών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση στην Ουκρανία εν όψει εαρινής επιθέσεως της Ρωσσίας…
Η καρατόμησις του στρατηγού του Ζελένσκυ και οι ασκήσεις ψυχολογικού πολέμου του Πούτιν, με συνέντευξη σε αμερικανικό ΜΜΕ – Σενάρια αντικαταστάσεως του υποψηφίου των Δημοκρατικών μετά την προέλαση Τράμπ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ξεχνάει. Η απόφασις δε του ειδικού εισαγγελέως Ρόμπερτ Χούρ να μην του ασκήσει δίωξη για τον ανεύθυνο τρόπο χειρισμού απορρήτων εγγράφων, του αναγνωρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ακαταλόγιστο. «Συμπαθή ηλικιωμένο με κακή μνήμη» τον εχαρακτήρισε, και ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εξανέστη, αμέσως μετά επιβεβαίωσε την άποψη του εισαγγελέως, όταν αναφερόμενος στην Γάζα προεκάλεσε σύχγυση αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Πρόεδρο του Μεξικού! Είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους: «Νομίζω, όπως θα ξέρετε, ότι αρχικά ο Πρόεδρος του Μεξικού Έλ Σίσι δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη [στά σύνορα Αιγύπτου – Λωρίδας της Γάζας στην Ράφα] για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Του μίλησα. Τον έπεισα να ανοίξει την πύλη».
Όταν ο άνθρωπος αυτός ευρίσκεται στο τιμόνι της ηγέτιδος δυνάμεως του δυτικού κόσμου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα πόλεμο στην Ουκρανία και απειλή πλήρους καταρρεύσεως στην Μέση Ανατολή, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι άμεση. Χωρίς την βοήθειά τους και χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ, το Κίεβο θα είχε πρό πολλού καταρρεύσει. Η απειλή είναι και τώρα ορατή, επισημαίνεται δε από τους επιτελείς των στρατηγείων της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι βλέπουν με αισθήματα εντεινομένης ανησυχίας την απροθυμία των συμμαχικών κρατών να συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκυ. Οι στρατιωτικοί γνωρίζουν τα αποθέματα και τις δυνατότητες της Ρωσσίας καί, ως εκ τούτου, είναι βέβαιοι πως μια εαρινή επίθεσις, μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν, είναι αναπόφευκτη. Και χωρίς αμέριστη δυτική στήριξη η Ουκρανία δεν αντέχει. Χαρακτηριστικό είναι άλλως τε ότι ήδη ο Πρόεδρος Ζελένσκυ, σε μία από τις συνήθεις σπασμωδικές αντιδράσεις του, καρατόμησε τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεών της, στρατηγό Βαλέρυ Ζαλούζνυ. Σε κάποιον πρέπει να χρεωθεί η ήττα…
Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι συνεχίζεται ένας πόλεμος στον οποίο οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους σκοπούς τους και βεβαίως η κατάστασις της υγείας και οι συνεχείς αμνησίες του Προέδρου Μπάιντεν επιδεινώνουν τα πράγματα. Υπό φυσιολογικάς συνθήκας ήδη θα είχε κινηθεί διαδικασία αντικαταστάσεώς του από την αντιπρόεδρο. Όταν όμως η Καμάλα Χάρρις εμπνέει πολύ περισσότερες ανησυχίες, με την συμπεριφορά και την παντελή ανυπαρξία πολιτικού αισθητηρίου, το μόνο που μένει να κάνουν οι ιθύνοντες του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να φροντίσουν να μην είναι και πάλι υποψήφιος ο σημερινός Πρόεδρος.
Πόσω μάλλον που την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο, των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίζει την μία Πολιτεία μετά την άλλη καθιστώντας νομοτελιακή την επικράτησή του. Ιδιαίτερα, εάν αντίπαλο έχει τον εξασθενημένο Μπάιντεν, ο οποίος βαδίζει από την μία γκάφα στην άλλη… Ακόμη και το όνομα της Μισέλ Ομπάμα έχει συζητηθεί, αν και εγκαίρως οι σύμβουλοι του Τράμπ εφρόντισαν να το αναδείξουν και να το «κάψουν», ενώ και η ίδια η πρώην Πρώτη Κυρία δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει τα βήματα της Χίλλαρυ Κλίντον και να εμπλακεί σε πολιτικές περιπέτειες.
Και την ίδια στιγμή, στην Μόσχα, ο Πρόεδρος Πούτιν «παίζει» τις ΗΠΑ μέσα «στό γήπεδό τους». Αυτό της επικοινωνίας και των ψυχολογικών επιχειρήσεων. Επικρίνεται στις ΗΠΑ ο δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, ότι παίρνοντας συνέντευξη από τον Βλαντιμήρ Πούτιν τον άφησε να αλωνίζει λέγοντας ό,τι θέλει. Μά ο σκοπός των συνεντεύξεων αυτός είναι να διατυπώσει ο ομιλητής τις θέσεις του. Και δουλειά του δημοσιογράφου είναι να τις εκμαιεύσει. Τώρα, αν αυτό δεν αρέσει στο «βαθύ κράτος» των Δημοκρατικών της Ουάσιγκτων, είναι άλλο θέμα και μάλλον αποδεικνύει ότι ο Πούτιν επέτυχε τους επικοινωνιακούς και ψυχολογικούς σκοπούς του. Δεν τους άρεσε ασφαλώς που τον άκουσαν να εγκωμιάζει τον Ντόναλντ Τράμπ και τον Τζώρτζ Μπούς (τόν νεώτερο) ούτε που «αποκαθήλωσε» την «ιερή αγελάδα» που ακούει στο όνομα Μπίλλ Κλίντον.
Ακόμη χειρότερα, ο Πούτιν διαβεβαιώνοντας ευθέως και ανεπιφυλάκτως ότι δεν έχει καμμία πρόθεση να επιτεθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία η η Λεττονία, καταστρέφει ένα από τα αφηγήματα στα οποία οι μάλλον ανερμάτιστοι διαμορφωτές της αμερικανικής πολιτικής, προσπαθούν να στηρίξουν την συνοχή μιάς συμμαχίας προθύμων να στηρίξουν την Ουκρανία. Όλα αυτά είναι σημεία επικειμένης ήττας. Τα βλέπουμε εμείς, όπως τα βλέπουν και όλοι οι ψύχραιμοι (καί ανεπηρέαστοι) πολιτικοί αναλυτές στις πρωτεύουσες του κόσμου.
Φαίνεται δε πως κάποιοι στην Ουάσιγκτων απλώς κερδίζουν χρόνο. Περιμένουν τις εκλογές και την νίκη του Ντόναλντ Τράμπ, από τον οποίο προσδοκούν να εξεύρει μιάν αξιοπρεπή οδό διαφυγής από το αδιέξοδο της Ουκρανίας.
estianews.gr