ΟΜΣΙΕ: Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ήδη από το 2015, η βυζαντινή μουσική αναγνωρίστηκε ως στοιχείο της άυλης κληρονομιάς της χώρας μας, από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ λίγα χρόνια αργότερα, …
το 2019 και μετά από πρωτοβουλία της ΟΜΣΙΕ, ψηφίστηκε ομόφωνα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (14η Διακυβερνητική Συνέλευση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 9-14 Δεκεμβρίου 2019, Μπογκοτά –Κολομβία), οπότε και εισήχθη επισήμως στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.
Καθώς κατά το τρέχον έτος 2025 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αρχική αναγνώριση και μετά από σχετική εξουσιοδότηση που λάβαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία μας προχωράει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Δελτίου της βυζαντινής μουσικής, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ψαλτικής Κοινότητας. Έτσι, σε αντίθεση με την πρώτη μορφή του Δελτίου όπου αντί μητρώου κατεγράφησαν ελάχιστοι φορείς της ψαλτικής, στόχος της δράσης είναι να αποτυπωθεί το σύνολο της κοινότητας, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι κάθε ψάλτης αποτελεί αυτοδύναμη οντότητα, ικανή να υπηρετεί με κάθε πιθανό τρόπο, να προάγει και να διαφυλάσσει την ψαλτική.
Προκειμένου να υλοποιηθεί το Μητρώο αποφασίστηκε η δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης που θα φιλοξενείται στον ιστότοπο της Ομοσπονδίας www.omsie.gr. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργητική συμμετοχή κάθε μέλους της κοινότητάς μας (ψάλτη, φίλου, συλλόγου, φορέα), ώστε να απογράφεται με πρωτοβουλία του (https://my.omsie.gr/forma-eggrafis-melwn/).
Η πράξη του αυτή αποκτά ουσιαστικό νόημα καθώς αποτελεί ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, δυναμικής και κοινωνικά ορατής ψαλτικής κοινότητας.