ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ: 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Ένα οδοιπορικό στην υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης – 12 Απρ 2025 στις 20.00.
Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.
Ο βυζαντινός Χορός Τρόπος με χοράρχη τον πρωτοψάλτη και δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη συνομιλεί με τον δεξιοτέχνη στο κανονάκι Πάνο Δημητρακόπουλο. Μια σύζευξη ήχων και τρόπων, λόγου και μέλους, φωνητικής και οργανικής μουσικής.
Πρόγραμμα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΟΡΟΥ
Αλληλούια του όρθρου μετά των στίχων «Εκ νυκτός ορθρίζει το πνεύμά μου» και «Ζήλος λήψεται λαόν απαίδευτον». Ήχος πλάγιος του δ΄ τρίφωνος.
«Ιδού ο νυμφίος έρχεται». Τροπάριον του Νυμφίου. Ήχος πλάγιος του δ΄ τρίφωνος.
1) Ήχος Α΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο α΄.
«Ερχόμενος ο Κύριος».
Στιχηρόν ιδιόμελον αίνων του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας. Ήχος α΄. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
2) Ήχος Β΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο β΄.
Η η΄ ωδή του κανόνος του όρθρου της Μεγάλης Τρίτης μετά της καταβασίας «Τώ δόγματι τώ τυραννικώ». Ήχος β΄. Ο ειρμός και τα τροπάρια είναι μελοποιημένα από τον Ιωάννη Πρωτοψάλτη σε σύντομο ειρμολογικό μέλος. Η καταβασία σε αργό ειρμολογικό μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
3) Ήχος Γ΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο γ΄.
«Τον νυμφώνά σου βλέπω» και «Τον ληστήν αυθημερόν».
Εξαποστειλάρια. Ήχος γ΄. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
«Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια» και «Έδωκαν εις το βρώμά μου χολήν».
Τροπάρια θ΄ αντιφώνου του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής. Ήχος γ΄. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
4) Ήχος Δ΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο δ΄ λέγετο.
Μακαρισμοί του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής. Ήχος δ΄ λέγετος. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
5) Ήχος πλάγιος Α΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο πλάγιο α΄.
«Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία».
Ύμνος ψαλλόμενος αντί του χερουβικού στην θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου. Ήχος πλάγιος α΄. Μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
6) Ήχος πλάγιος Β΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο πλάγιο β΄.
«Την σήμερον μυστικώς».
Δοξαστικόν αίνων του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου. Ήχος πλάγιος β΄. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
7) Ήχος βαρύς – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο βαρύ.
«Σήμερον γρηγορεί ο Ιούδας», «Σήμερον τώ σταυρώ προσήλωσαν» και «Κύριε επί το πάθος το εκούσιον».
Τροπάρια ϛ΄ αντιφώνου του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής. Ήχος βαρύς. Μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
«Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γήν».
Στίχος ψαλλόμενος αντί του αλληλούια του Αποστόλου το Μεγάλο Σάββατο. Ήχος βαρύς.
8) Ήχος πλάγιος Δ΄ – Αυτοσχεδιασμός στο κανονάκι σε ήχο πλάγιο δ΄.
«Σήμερον ο Άδης στένων βοά».
Στιχηρά ιδιόμελα του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου. Ήχος πλάγιος δ΄. Μέλος Γεωργίου Ραιδεστηνού.
«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει».
Δοξαστικόν της Κυριακής του Πάσχα. Ήχος πλάγιος α΄. Μέλος ιερομονάχου Θεοφάνους Βατοπαιδινού.
«Κράτημα» υπό Παναγιώτη Χαλάτζογλου. Ήχος πλάγιος α΄ πεντάφωνος.
«Χριστός ανέστη».
Τροπάριον της Αναστάσεως. Ήχος πλάγιος α΄.
ΕΞΟΔΟΣ ΧΟΡΟΥ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚA ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Κωνσταντίνος Αγγελίδης μουσική διεύθυνση, μουσική διδασκαλία
Γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε θεολογία και βυζαντινή μουσική με τους Κωνσταντίνο Τασόπουλο και Λυκούργο Αγγελόπουλο. Ως ερευνητής συμμετείχε στο πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης έργων του Βυζαντινού μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη. Διδάσκει βυζαντινή μουσική σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της οποίας διευθύνει τον Βυζαντινό Χορό. Οργάνωσε τον Χορό των Πατέρων της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου Αγίου Όρους, τον οποίο διηύθυνε στην ηχογράφηση 14 ψηφιακών δίσκων. Έχει συνεργαστεί με Ελληνική Ραδιοφωνία, Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας. Ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων παγκοσμίως. Το 2005 ίδρυσε το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» και τον Βυζαντινό Χορό ΤΡΟΠΟΣ, τον οποίο διευθύνει, συμμετέχοντας σε λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε εκδόσεις ψηφιακών δίσκων. Υπηρετεί ως Πρωτοψάλτης στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου (Πλάκα, Αθήνα).
Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι
Δεξιοτέχνης στο κανονάκι με χαρακτηριστικό αναγνωρίσιμο ήχο, γεννήθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Δόμνα Σαμίου το 1995, ενώ το 2004 έλαβε με άριστα παμψηφεί δίπλωμα οργάνου από το Παραδοσιακό Τμήμα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Μετρά συνεργασίες με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, τραγουδιστές και μουσικούς των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς επίσης με διάσημους διεθνείς καλλιτέχνες (Λορίννα ΜακΚέννιτ, Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ κ.ά.) Έχει διδάξει κανονάκι σε Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών, Ωδείο Σίμωνα Καρρά, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου), Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» (Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ) και είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης». Πρόσφατα ξεκίνησε να ασχολείται με τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής μέρος της οποίας παρουσιάστηκε με σύμπραξη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην Ελληνική Ραδιοφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Νέα Ελληνική Δημιουργία’.
Βυζαντινός Χορός Τρόπος
Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του το 2005 με σκοπό τη μελέτη και προβολή της βυζαντινής μουσικής. Στα 20 χρόνια της δραστηριότητάς του έχει μεταφέρει σε 20 χώρες του εξωτερικού τον ελληνικό μουσικό μας πολιτισμό, την ψαλτική τέχνη. Έχει συμμετάσχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και άλλων προκαθημένων Εκκλησιών, καθώς και σε πολύωρες αγρυπνίες σε ιερές μονές του Αγίου Όρους και στη Μονή Σινά. Έχει εμφανιστεί σε Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ΕΛΣ, ΜΜΑ, ενώ συμμετείχε και στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της ΕΛΣ. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως τον Ζυλιέν Τζαλάλ Εντίν Βάις και το Μουσικό Σύνολο «Ensemble AlKindi», τον Κούντσι Εργκιουνέρ, καθώς και τον Σωκράτη Σινόπουλο. Επίσης, έχει εκδώσει σειρά 32 ψηφιακών δίσκων που περιέχουν πλήθος κλασικών και ανέκδοτων έργων μεγάλων συνθετών από την Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος, από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της ΕΛΣ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου http://virtualmuseum.nationalopera.gr/
Κωνσταντίνος Αγγελίδης μουσική διεύθυνση, μουσική διδασκαλία
Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι
Βυζαντινός Χορός Τρόπος
Στον Βυζαντινό Χορό Τρόπος συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Εμμανουήλ Αβραάμ, Ευάγγελος Γκούντης, Χρυσοβαλάντης Ευαγγελίου, Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Δημήτριος Καλλιακμάνης, Δημήτριος Καραγιάμπας, Σπύρος Κασιμάτης, Πανταζής Καψαχάτης, Αθανάσιος Κούγιας, Παναγιώτης Κούτρης, Νεκτάριος Λαγουδάκης, Δημήτριος Λάζαρης, Αλέξιος Μακρόπουλος, Νικόλαος Μακρόπουλος, Φίλιππος Μακρόπουλος, Δημήτριος Μανιάτης, Θεόδωρος Μανιάτης, Νικόλαος Μαντζουράνης, Φώτιος Μηδάς, Μίταρ Μίρκοβιτς, Κωνσταντίνος Μουτάφης, Αλέξανδρος Μποτονάκης, Δημήτριος Νέντας, Κοσμάς Νικολαΐδης, Δημήτριος Νικολόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος, Παναγιώτης Πετρόπουλος, Σταύρος Πηλιχός, Διονύσιος Ρούσσος, Γεώργιος Σάββας, Δημήτριος Σπαθάρης, Αθανάσιος Σταμούλης, Ελευθέριος Σωτηρόπουλος, Ιωάννης Τερζάκης, Θεοφάνης Τριανταφύλλου, Νικόλαος Τριανταφύλλου, Ηλίας Τσαρτακλέας, Πολύκαρπος Τσέμπογλου, Συμεών Τσέμπογλου, Ελευθέριος Χαβάτζας, Αντώνιος Χάλαρης, Κοσμάς Χάλαρης, Βασίλειος Ψυχάρης.