ΚΥΠΡΟΣ-Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, και γνήσιος εκφραστής της πατριωτικής Δεξιάς βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο με αφορμή την απονομή των βραβείων «Madame Figaro», σε μια εκδήλωση που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.
Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Σε μια κίνηση ευχαριστίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου δώρισε στον κ. Σαμαρά μία εικόνα, προσφέροντάς του την ευλογία της Εκκλησίας.
Η παρουσία του κ. Σαμαρά στην Κύπρο συνδυάστηκε με την τελετή απονομής των βραβείων «Madame Figaro», μια διοργάνωση που αναδεικνύει τις γυναίκες με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά. Φέτος, το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» απονεμήθηκε σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με συμβολική αναφορά στις θυσίες τους κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το βραβείο παρέλαβε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία εκπροσώπησε τις γυναίκες του νησιού, τιμώντας έτσι το θάρρος και τη δύναμη που επέδειξαν οι Κύπριες γυναίκες κατά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής και τις συνέπειές της.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση του Κυπριακού ζητήματος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις τρέχουσες εξελίξεις και τη στάση που κρατά η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκία. Άσκησε δριμεία κριτική στα «ήρεμα νερά» που, όπως είπε, επικρατούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτή η σιωπηλή αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής δημιουργεί προϋποθέσεις για μελλοντικές μεγάλες «φουρτούνες».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι συνομιλίες που γίνονται στο παρασκήνιο για το Κυπριακό κρύβουν τον κίνδυνο της «συγκαλυμμένης διχοτόμησης», με στόχο να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της εισβολής. Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη «τουρκοποίηση» της Κύπρου, ενώ προειδοποίησε ότι η διάλυση του κυπριακού κράτους θα μπορούσε να οδηγήσει και στον διαμελισμό του Αιγαίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα. «Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας», δήλωσε με έμφαση, προσπαθώντας να υπογραμμίσει την αλληλεξάρτηση των δύο χωρών στον ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη.
Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού περιείχε έντονες ιστορικές και θρησκευτικές αναφορές, καθώς συνδύασε την πολιτική ανάλυση με βαθύτερους συμβολισμούς. Αναφέρθηκε στη γυναίκα της Κύπρου ως σύμβολο ελευθερίας και θυσίας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έπαιξαν οι Κύπριες μητέρες, σύζυγοι, αδελφές και κόρες κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής κατοχής. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως αυτές οι γυναίκες έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα τους, θυσιάζοντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα χωρίς ποτέ να δικαιωθούν πλήρως, καθώς μέχρι και σήμερα πολλοί Κύπριοι αγνοούμενοι παραμένουν χωρίς να έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους.
Μέσα από την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην Ορθοδοξία και στον ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά η Παναγία ως προστάτιδα του Ελληνισμού. Την χαρακτήρισε ως «Σκέπη των Ελλήνων» και «Υπέρτατη Στρατηγό», συμβολίζοντας έτσι την πνευματική και ηθική της δύναμη στους αγώνες για την ελευθερία. Η Παναγία, όπως είπε, αποτελεί την γλυκιά μητέρα όλων των Ελλήνων, που όμως όταν χρειαστεί μεταμορφώνεται σε δυναμική προστάτιδα του Γένους, εμπνέοντας τους αγώνες για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ελευθερία είναι ένα δικαίωμα που συνδέεται βαθιά με τη γυναικεία φύση και δύναμη. Με ιστορικές αναφορές στην αρχαία ελληνική μυθολογία, υπενθύμισε το ακατανίκητο πάθος της θεάς Αθηνάς για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, συνδέοντας την έννοια της ελευθερίας με την σοφία και την πολεμική αρετή που πρέσβευε η αρχαία θεά. Επιπλέον, έκανε μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία, υπενθυμίζοντας ότι οι Ελληνίδες μητέρες δίδαξαν τα παιδιά τους να στέκονται περήφανα, ελεύθερα και αξιοπρεπή, χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις και εξαναγκασμούς.
Ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στη συμβολική αξία της βράβευσης της κ. Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη βράβευση τιμά όλες τις γυναίκες της Κύπρου που έχουν ζήσει τον πόνο της απώλειας, αλλά και που συνεχίζουν να δείχνουν απίστευτη ανθεκτικότητα και υπερηφάνεια, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για δικαίωση και απελευθέρωση του νησιού. «Η θυσία των αγαπημένων τους ανθρώπων ήταν θυσία για την πατρίδα», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι οι Κύπριες γυναίκες διατηρούν ακλόνητη την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς, με την υπομονή τους να αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αφοσίωσης.
Με τον λόγο του, ο κ. Σαμαράς κατάφερε να συνδέσει την πολιτική πραγματικότητα με βαθύτερες αξίες και ιδανικά, αναδεικνύοντας τον ρόλο των γυναικών της Κύπρου ως φύλακες της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Η αναφορά του στην κοινή μοίρα Ελλάδας και Κύπρου υπενθύμισε ότι τα δύο κράτη παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα στην προσπάθειά τους για ανεξαρτησία και διατήρηση της εδαφικής τους ακεραιότητας.