Σε μια αιφνιδιαστική αλλά στρατηγικά σημαντική κίνηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι κρίσεις αφορούν αξιωματικούς στους βαθμούς του Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου, Αντιναυάρχου, Υποναυάρχου, Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου, με στόχο τον εξορθολογισμό της δομής και την προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Νέα Δομή Δυνάμεων: Ένα τολμηρό βήμα
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που στοχεύει στη δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής και προσαρμοσμένης στις γεωπολιτικές συνθήκες στρατιωτικής δύναμης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έκτακτες κρίσεις αποσκοπούν:
- Στην επιτάχυνση της υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων.
- Στον εξορθολογισμό του αριθμού ανώτατων αξιωματικών.
- Στην αντιστοίχιση των βαθμών με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Πλεονάζοντες βαθμοφόροι
Μια από τις βασικές διαπιστώσεις είναι η ανισομέρεια στον αριθμό ανώτατων αξιωματικών, με την Ελλάδα να εμφανίζει αριθμούς που ξεπερνούν τον μέσο όρο παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο αριθμός Υποστρατήγων είναι σχεδόν ίσος, παρά την εξαπλάσια στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.
Οι σημερινές κρίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση περισσότερων από 20 (πιθανώς 23) θέσεων Αντιστρατήγων, Υποστρατήγων και αντίστοιχων βαθμών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Από τον Μάρτιο στον Ιανουάριο
Παραδοσιακά, οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούνται τον Μάρτιο. Ωστόσο, η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και οι ανάγκες της Νέας Δομής Δυνάμεων επέβαλαν την επίσπευση της διαδικασίας. Η απόφαση αυτή αντανακλά τη δέσμευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προσαρμοστεί άμεσα στις νέες διεθνείς προκλήσεις.
Ευελιξία και αποτελεσματικότητα
Η μείωση των ανώτατων αξιωματικών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας επιχειρησιακά αποδοτικής δομής. Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα είναι τα βασικά ζητούμενα, ενώ οι αλλαγές αναμένεται να επεκταθούν και στους χαμηλότερους βαθμούς. Η στόχευση είναι να αποσυνδεθεί ο βαθμός από τις δυνατότητες των στελεχών, δημιουργώντας ένα σύστημα αξιολόγησης βασισμένο στην απόδοση και τις επιχειρησιακές ικανότητες.
Ο χρόνος πιέζει
Η ταχεία υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» κρίνεται απαραίτητη μπροστά στις ραγδαία μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες. Με τις έκτακτες κρίσεις, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Η νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτεί τολμηρές αποφάσεις και γρήγορες κινήσεις για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος.