Εκκλησία της Αλβανίας- Οι φονικές επιθέσεις στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές της Συρίας έχουν προκαλέσει την παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται, βυθίζοντας τη χώρα σε περαιτέρω χάος και δυστυχία.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, άλλοτε σύμβολο πολιτισμού και εμπορίου, έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, οι οποίοι κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της πόλης, οδηγώντας σε ανθρωπιστική κρίση.
Αντιμέτωπη με αυτήν τη δραματική κατάσταση, η Εκκλησία της Αλβανίας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για άμεση επέμβαση με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων και των ιερών τόπων λατρείας στην περιοχή. Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής παρουσίας του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενός από τα αρχαιότερα πατριαρχεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που κινδυνεύει πλέον άμεσα να εξαλειφθεί από τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Η Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας
Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη και αγωνία της για την κλιμάκωση της βίας και τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής:
«Οι πρόσφατες καταστροφικές επιθέσεις στο Χαλέπι της Συρίας και τις γύρω περιοχές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών, απειλώντας την ιστορική παρουσία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και γενικότερα των χριστιανών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θρησκευτική βία και η καταστροφή των ιερών τόπων λατρείας αποτελούν βαθιά πληγή για ολόκληρη την Ορθοδοξία και προσβολή του πανανθρώπινου πολιτισμού. Συμμεριζόμενοι βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών ενώνουμε τις προσευχές μας στον Θεό της ειρήνης καθώς και τις εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των φονικών επιθέσεων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.»
Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει τον φόβο για τον αφανισμό των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες υπήρξαν για αιώνες αναπόσπαστο κομμάτι της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Συρίας.
Η Κατάσταση στο Χαλέπι
Η πόλη του Χαλεπιού, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Συρίας, βρίσκεται πλέον στο έλεος των συγκρούσεων. Η κεραυνοβόλα επίθεση των τζιχαντιστών και των συμμαχικών τους δυνάμεων, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι εχθροπραξίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 410 ανθρώπους, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, που το καθεστώς του Άσαντ χάνει εντελώς τον έλεγχο του Χαλεπιού. Η απώλεια αυτή συνιστά σοβαρό πλήγμα για τον Σύρο πρόεδρο, ο οποίος έχει στηριχθεί στη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας για να διατηρήσει την εξουσία του.
Ο Αντίκτυπος της Βίας στη Χριστιανική Κοινότητα
Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας, που αποτελούσε μέχρι πρότινος έναν από τους πυλώνες της πολυθρησκευτικής κοινωνίας της χώρας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Οι επιθέσεις σε εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα ιερά μνημεία είναι καθημερινές, ενώ χιλιάδες Χριστιανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, με ιστορία που ξεπερνά τους 2.000 αιώνες, κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την περιοχή, καθώς οι πιστοί του βρίσκονται πλέον σε καθεστώς διωγμού. Η καταστροφή των ιερών τόπων δεν αποτελεί μόνο θρησκευτική απώλεια, αλλά και πολιτιστική, καθώς πολλά από αυτά τα μνημεία είναι κληρονομιά της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Ανάγκη για Διεθνή Παρέμβαση
Η έκκληση της Εκκλησίας της Αλβανίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία. Οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι θρησκευτικές ηγεσίες και οι πολιτικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η κατάπαυση του πυρός, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να σταθεί στο πλευρό των διωκόμενων Χριστιανών και να διασφαλίσει ότι η Μέση Ανατολή, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών και θρησκειών, δεν θα γίνει πεδίο εξάλειψης μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές κοινότητες.
Μέσα από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποφασιστική δράση, μπορεί να αποτραπεί μια ακόμη τραγωδία, και το Χαλέπι να ξαναβρεί την ειρήνη και την ασφάλεια που του αξίζει.